Drama voor Karin Donckers: medaillekans weg na val van paard

Amazone Karin Donckers is maandag na een val van haar paard Fletcha van’t Verahof in de cross-country uitgeschakeld in het eventingtoernooi op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Marc Rigout, chef d'équipe, was hard voor de organisatie. "Dit erg zware parcours was geen reclame voor de sport", klonk het.

In het eventing is de cross-country de tweede proef. Zondag stond Donckers met 41.10 strafpunten na afloop van de dressuur op de zevende plaats. Na haar val mag ze dinsdag niet meer deelnemen aan de jumping, de afsluitende proef.

Chef d'équipe Marc Rigout: "Dit parcours geen reclame voor de sport""Het crossparkoers was erg zwaar, veel zwaarder dan op vorige Olympische Spelen", verklaarde chef d'équipe Marc Rigout. "Normaal gezien bouwt men op Olympische Spelen een licht driesterrenparkoers, dit was een viersterren. Een parkoersbouwer moet in principe weten dat op Olympische Spelen heel wat ruiters van start gaan die niet tot de wereldtop behoren en moet zijn parkoers zo bouwen dat zoveel mogelijk ruiters de finish halen en de beste combinaties toch aan de leiding gaan. Op deze manier is het geen promotie voor onze sport. Dit is geen kritiek omdat Karin is gevallen - we weten dat dit in onze sport altijd kan gebeuren - het was ook mijn mening voor de start van de cross country.""Karin ging echt voor een snelle tijd en kwam misschien met een te hoge snelheid aan hindernis 11A, daardoor klopte de afstand tussen 11B en 12 niet meer en kwam Fletcha te diep onder hindernis 12, waardoor hij een rare sprong moest maken en Karin het evenwicht verloor. Het is een ruiterfout die erg zwaar is afgestraft, want tot daar ging het erg goed en snel."De 45-jarige Donckers nam voor de zesde keer deel aan de Spelen en hoopte op een eerste medaille. Joris Vanspringel zit met Lully des Aulnes wel nog in het toernooi, maar lijkt niet meer mee te doen om de prijzen.

Meer sportnieuws