© AFP

© REUTERS

1 / 2

“Nog honderden soldaten en negen generaals op de vlucht na coup in Turkije”

Meer dan drie weken na de couppoging in Turkije zijn volgens de Turkse regering nog 216 soldaten op de vlucht. Onder hen ook negen generaals, zo zegt vicepremier Numan Kurtulmus maandag in Ankara. Dertig anderen behoorden tot de gendarmerie.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli zijn in Turkije volgens de officiële cijfers bijna 26.000 verdachte personen opgepakt. Zowat de helft van hen is weer vrijgelaten. De Turkse regering ziet de in Amerika levende islamitische geleerde Fethullah Gülen als verantwoordelijke voor de staatsgreep.

De zuiveringsoperatie van de Turkse regering treft, na het leger, het gerecht, het onderwijs en de pers, ook het zakenleven. Bij een razzia in het West-Turkse Izmir zijn maandag dertien zakenmensen gearresteerd. Negen worden nog gezocht. Ze worden verdacht van banden met de geestelijke leider Fethullah Gülen, die volgens de regering achter de poging tot staatsgreep zit.

Onder de vastgehouden zakenmensen is Ahmet Kücükbay, de baas van het voedingsbedrijf Orkide, dat bakolie produceert. Hij is ook verbonden met de zender Kanaal 35, waarvan het gebouw doorzocht werd. Kücükbay ontkent elke link met Gülen.

© AFP

186 soldaten voorvluchtig

De woordvoerder van de regering Numan Kurtulmus zegt dat er nog 186 soldaten, van wie negen generalen, en 30 politieagenten voortvluchtig zijn. Volgens hem loopt er ook een gerechtelijk onderzoek naar tien buitenlandse onderdanen. Negen van hen zouden Gülenisten zijn. Over de nationaliteit is niets bekend. De drie miljoen ambtenaren die na 15 juli werden teruggeroepen uit verlof, kunnen intussen wel hun jaarlijkse vakantie nemen.

“De poging tot staatsgreep had als doel om een burgeroorlog te ontketenen om zo de weg te openen voor een bezetting van het land”, besluit Kurtulmus.

MEER OVER Staatsgreep Turkije