© Shutterstock

Start to surf: na vallen komt rechtstaan

Een weekje digitaal detoxen tijdens surfkamp in het Franse Montalivet werd even verstoord door Orlando Bloom, die besloot om poedelnaakt te gaan peddelen. “Kijk, hij doet het ook zonder wetsuit”, zei mijn vriendin - die weet dat ik niet dol ben op kledij met hoge kraag - terwijl ze de foto toonde. De sfeer aan en in het water zat meteen goed, met het evenwicht op de plank ging het in het begin net iets minder.

vwh

“Surfen, dat is moeilijk”, zo had ik voor mijn vertrek al meer dan een keer gehoord. Nieuwsgierig en vol goede moed trok ik in goed gezelschap naar het Pine Beach Paradise van BoardX in Montalivet, een klein badstadje aan de Golf van Biskaje op anderhalf uur rijden van Bordeaux. Van surfers op de fiets met hun plank onder de arm tot gebruinde beach babes die het zand uit hun lange, blonde haren kammen: het zag er allemaal heel ontspannen uit onder de blakende Franse zon.

Gaan met die banaan

Tijdens de eerste les in het water ondervond ik aan den lijve waarom ik de moeilijkheidsgraad nooit heb onderschat. Surfen is keihard ploeteren. De sterke stroming zuigt me mee naar links, terwijl ik net rechtdoor wil om me te laten meenemen door hoge, groene en ongebroken golven. En dan moet ik ook nog een plank, die met een leash vastgemaakt is aan mijn enkel, onder controle houden. Na twee uur proberen lukt dat behoorlijk, al zal het wel in mijn voordeel spelen dat de zee op de eerste lesdag tamelijk rustig is.

Beginnersgeluk of niet: ik kan me elegant op de plank leggen en in banaanhouding meevaren met een golfje. Alleen de selectie van de waves blijkt moeilijk - want hoe weet je nu op voorhand welke golf voldoende kracht heeft om je tot aan het strand te brengen? Een tikkeltje gefrustreerd probeer ik in de tweede les elke golf uit. Het geduld ontbreekt me en ik wil te snel meegaan met een krachtige golf, die me zijn onderkant laat zien. Met nog wat zoutwater in mijn longen en ogen stap ik naar het strand. “Ik ben onder indruk van de golven”, zeg ik bijna gorgelend.

Bondage board

Maar een echte surfer, of tenminste een aspirant die de sport een beetje onder de knie wil krijgen, gaat door. Tijdens de derde en laatste les voor beginners doe ook ik dat, al blijft mijn board meestal letterlijk onder mijn knie liggen. “Als een surfer kan rechtstaan op de plank, dan is hij stoked”, weet de lesgever. Geknield op mijn beginnersplankje voel ik me toch al best gelukkig, tot ik word verrast door de bondageneigingen van mijn leash. Die houdt plots mijn beide enkels in bedwang terwijl er een setje krachtige golven aankomt. Ik blijf onder en wanneer ik weer bovenkom, zie ik dat mijn badpak - het wetsuit ging al uit na de eerste les wegens te strak rond de hals - net onder mijn witte koplampjes hangt. Ik ga weer onder. Uit schaamte deze keer.

Conclusie? Leren surfen vergt het lef dat ik nog even moet opbouwen en de kracht waarvoor ik nog even moet trainen maar omdat de smaak van zeewater op mijn lippen en een klein beetje stoked zijn proeft naar meer, zie ik me na al dat knielen en vallen ooit wel rechtstaan. Zonder wetsuit, wel met een sportiever badpak dat bij me blijft. Ik kan uit ervaring spreken dat het surfpakje van Orlando Bloom me persoonlijk minder zegt.

Tien tips voor de beginnende surfer:

- Informeer op voorhand bij redders op het strand over de stroming. Zij kunnen je meer vertellen over de gevaren waarmee je al dan niet rekening moet houden op het moment dat je het water in wil.

- Maak de leash vast aan een van je enkels. Kies voor de enkel aan de kant van de surfplank, dat maakt wandelen in zee minder onhandig. Draai het stokje aan de leash naar de buitenkant om vervelende situaties met de koord te voorkomen.

- Houd de surfplank vast aan de achterkant - de tail - en duw omhoog om zo makkelijker over schuimende golven te geraken.

- Ga ver genoeg in zee. Surfen op schuimende golven lukt maar bij een val kom je sneller op zand terecht, wat pijnlijk kan zijn.

- Ga op de plank zitten. Niet te ver naar voor, want dan blijft de neus van de plank onder water en ga je gegarandeerd onder als je een golf wil nemen. Niet te ver naar achter, want dan wipt de neus naar boven en maak je geen snelheid.

- Breng je benen onder de plank en draai met de neus van het board richting strand. Dat lukt door krachtig te peddelen met een arm.

- Selecteer een krachtige golf die je mag meevoeren naar het strand, leg je plat op de plank en peddel afwisselend met je linker- en rechterarm net naast het board om al wat snelheid te maken.

- Voel je dat je meegaat met de golf? Dan is het moment aangebroken om recht te springen en je evenwicht te bewaren tot de golf zijn kracht heeft verloren. Rechtstaan kan in een vloeiende beweging, maar heb je de kracht niet, dan kan je ook een been plaatsen en vervolgens het andere.

- Als je kopje ondergaat: blijf vooral kalm. Dan kom je vanzelf boven water.

- Lijk je de sterke stroming niet onder controle te hebben: geef je dan gewonnen. Peddel niet tegen de stroom in, je zal alleen maar moe worden en al je energie om te surfen verspillen. Onthoud dat je plank een drijfmiddel is. Laat je meedrijven tot buiten de zone met sterke stroming en peddel vervolgens strandwaarts.

NIET TE MISSEN