© Shutterstock

Bewaar jij hetzelfde als andere Europeanen in de koelkast?

Naar aanleiding van de lancering van drie nieuwe koelkasten, deed fabrikant Whirpool in samenwerking met Research Plus Institute en Memethic Lab onderzoek naar de koelkastgewoonten van Europeanen. Daaruit blijkt dat wij Belgen nogal tuk zijn op het toestel.

vwh

In totaal gaven 3.300 mensen uit de landen Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Rusland, België, Nederland en Zweden hun koelkastgeheimen prijs. Uit de antwoorden blijkt dat 44 procent van de Benelux-inwoners hun koelkast het belangrijkste toestel vindt in de keuken. Dat is zes procent meer dan het Europese gemiddelde.

Uit de studie blijkt dat 56 procent van de Britten graag hun koelkast versiert met magneten en andere souvenirs van op reis zoals vakantiefoto’s en dergelijke. Belgen houden het, net als Nederlanders, minimalistisch en geven de voorkeur aan een inbouwkoelkast. Italianen en Fransen houden dan weer van structuur in de koelkast en werken met veel opbergvakjes.

Wat we kopen, verschilt van land tot land. De rondvraag wijst uit dat Belgen en Nederlanders vooral frisdrank), charcuterie, desserts in de koelkast bewaren. Bij de Italianen is dat vooral water, bier en wijn. In Rusland stockeren ze er kant-en-klare en huisbereide maaltijden voor een hele week in, terwijl je in Poolse koelkasten veel charcuterie, confituur en ajuinen terugvindt. Belgische diepvriezers zitten dan weer vol ijsjes, net als in Italië. In Polen zit het vriesvak vol maaltijden, geschonken door familieleden, terwijl Fransen vooral voeding die bijna vervallen is een plekje geven in de vriezer. Trek je een Zweedse diepvries open, dan tref je er brood en croissants in aan.

De cijfers tonen nog aan dat Europeanen minstens een keer per week inkopen doen in de supermarkt. In sommige landen zoals Polen, Rusland en Italië gaat men dagelijks verse producten kopen. Belgen en Nederlanders trekken gemiddeld twee keer naar de winkel om groenten en vlees.

Tips voor een overzichtelijke koelkast:

- Boodschappen gedaan? Haal de koelkast leeg en leg de verse inkopen achteraan, de andere vooraan. Gebruik plastic bakjes met sticker ‘snel gebruiken’ voor etenswaren die binnenkort vervallen.

- Bewaar dranken en geopende potten jam en mayonaise op het bovenste schap. Hier ontdooi je ook diepvriesproducten.

- Het schap eronder is ideaal voor yoghurt, melk, kazen en bereide gerechten. Bewaar melk in de koelkast en niet in de deur om ze langer lekker te houden.

- Het derde schap is perfect voor restjes, soep en gebak.

- Het onderste schap is het koelst en uiterst geschikt om vlees en vis te bewaren. Wist je trouwens dat ham langer bewaart in papier dan in plastic?

- Groenten, fruit en verse kruiden kan je kwijt in de groentelade. Let wel: tomaten, aubergines, komkommer, wortels zonder loof, citroenen en paprika’s horen niet thuis in de koelkast. Aardbeien, druiven, bloemkool en broccoli wel. Appels kunnen ook in de koelkast, maar nooit samen met andere groenten of fruit. Extra tip: leg een keukenrol onderaan de groentelade, zo bewaren de groenten langer.

NIET TE MISSEN