© Photo News

© BELGA

1 / 2

Magnette na aanslag Charleroi: “Moeilijk te begrijpen waarom dreigingsniveau politie niet verhoogd wordt”

Paul Magnette, burgemeester van Charleroi en minister-president van het Waals gewest, stelt zich vragen bij de beslissing om het dreigingsniveau voor de politie nog altijd niet op gelijke hoogte te plaatsen met de rest van het land. Dat heeft hij maandag laten blijken tijdens een interview op de RTBF-radiozender La Première.

Na de aanval op het politiecommissariaat in Charleroi is beslist om de veiligheidsmaatregelen aan de politiecommissariaten te verscherpen. Het dreigingsniveau voor de politie blijft officieel op 2 (ook wel 2+ genoemd vanwege die extra maatregelen), terwijl voor de rest van de bevolking niveau 3 geldt.

PS-politicus Paul Magnette heeft nu duidelijk gemaakt dat hij zich vragen stelt bij die beslissing. “Het is niet aan mij om in de plaats van OCAD (coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) uitspraken te doen, maar dit is moeilijk te begrijpen”, zo stelt hij. “Niemand begrijp goed waarom dat dreigingsniveau lager blijft dan het algemene niveau, terwijl er politiemensen werden aangevallen. Dat is iets waar OCAD uitleg bij moet geven, of waarover het zijn oordeel moet herzien”, aldus nog Magnette.

Magnette sluit zich daarmee aan bij een oproep van de vakbond VSOA politie. “Wij willen dat het dreigingsniveau van de politie opnieuw geëvalueerd wordt, en dat er bij die herevalutie rekening wordt gehouden met de huidige context en de psychische toestand van de agenten”, zegt Vincent Gilles aan Belga.

De christelijke vakbond CSC Police is dezelfde mening toegedaan. “Het roept vragen op dat het dreigingsniveau niet naar boven is bijgesteld”, zegt Stéphane Deldicque. “Hoe kan je een niveau 3 voor de bevolking en een niveau 2+ voor de politie nog rechtvaardigen? “