© EPA

Russische zwemster met dopingverleden provoceert en wordt zwaar aangepakt op Spelen

De halve finales van de honderd meter schoolslag voor de vrouwen op de Olympische Spelen hebben op en naast het bad voor vuurwerk gezorgd. De Russische Yulia Efimova werd omwille van haar dopingverleden zwaar uitgefloten in haar halve finale, maar won die wel en vierde achteraf met een provocerend nummer één-gebaar. Haar grootste rivale, de Amerikaanse Lilly King, reageerde met een soortgelijk gebaar. "Jij geeft met je gebaar aan dat je de nummer één bent, maar je werd wel gepakt voor doping", antwoordde die venijnig. King won overigens de andere halve finale, in een tijd die een fractie van een seconde beter was dan die van de Russische.

Wim Conings

Yulia Efimova heeft zich zondag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met de tweede tijd geplaatst voor de finale van de 100 meter schoolslag voor vrouwen. De viervoudige wereldkampioene, in 2012 in Londen goed voor brons op de 200 meter schoolslag, won haar halve finale in 1:05.72. Bij haar voorstelling en toen ze haar opwachting maakte in het bad, werd Efimova flink uitgejouwd, meer nog dan in de reeksen van eerder op de dag. Het was wel niet duidelijk of het gefluit afkomstig was van het publiek of van de andere delegaties. Hoe dan ook maakte Efimova zich nog wat minder populair door na het winnen van haar halve finale provocerend een "nummer één"-gebaar te maken.

Haar grootste Amerikaanse rivale Lilly King reageerde op het nummer één-gebaar van Efimova met een soortgelijk gebaar. "Jij geeft met je gebaar aan dat je de nummer één bent, maar je werd gepakt voor doping", verklaarde King wat ze wilde zeggen tegen de Russische bij NBC. "Daar ben ik niet zo'n fan van." De Amerikaanse legde de Russische ook in het water het zwijgen op, want King won haar halve finale in een tijd die een fractie van een seconden sneller was dan die van Efimova (1:05.70).

De aanwezigheid van verschillende zwemmers die eerder voor doping gestraft geweest zijn - zoals de Chinees Sun Yang en de Zuid-Koreaan Park Taeh-wan - of die geciteerd worden in het intussen beruchte McLaren-rapport, zorgen voor tandengeknars bij verscheidene tegenstanders. De Litouwse Ruta Meilutyte, olympisch kampioene in 2012 en zeer kritisch tegenover Efimova na haar positieve 2013, was goed voor de tweede tijd (1:06.44) in dezelfde reeks als die van de Russin.

Efimova zwemt vandaag haar finale. Hier vindt u een voorbeschouwing op het programma vandaag, internationaal en van onze Belgen.

Meer sportnieuws