© Patrick De Roo

Londenbrug vanaf vandaag gesloten tot september 2017

De Londenbrug is sinds afgelopen nacht afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De brug wordt vervangen door een nieuw exemplaar, met tramsporen op de middenberm. Voor fietsers en voetgangers blijft de brug toegankelijk tot maart 2017.

JAN STASSIJNS

De werken aan de Londenbrug kaderen in het project Noorderlijn. Het Eilandje krijgt een tramverbinding met het centrum van de stad. Er worden tramsporen aangelegd in de middenberm van de Londen- en Amsterdamstraat, en dus ook op de Londenbrug. De voorbereidende werken gingen 1 augustus al van start, maar sinds afgelopen nacht is de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en dat tot september 2017.

“Het zijn erg ingrijpende werken”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Om de tramsporen te kunnen aanleggen en gebruiken, moet er een nieuwe, bredere brug komen en moet de fundering aangepast worden. Ook het kantelpunt van de brug wijzigt. Dat betekent dat de brug naar de andere kant zal opengaan.”

Fietsers en voetgangers kunnen tot maart volgend jaar gebruik blijven maken van de brug. Tot dan blijft de brug ter plaatse liggen. De aannemer is dan aan het werk in de kelderput van de nieuwe brug. In maart 2017 wordt de brug effectief weggenomen. Voor fietsers en voetgangers wordt dan een tijdelijke pontonbrug gelegd, ter hoogte van het Willemdok.

Tijdens de werken is het niet meer mogelijk om via de Londen- en Amsterdamstraat naar de Kaaien of de Leien te rijden. Verkeer uit het noorden dat naar de Kaaien moet, wordt aangeraden om via de Vosseschijnstraat te rijden. Verkeer dat van de Leien komt, kan via de Brouwersvliet naar de Kaaien rijden. In het najaar komt er ook een proefopstelling op de Brouwersvliet en de Oudeleeuwenrui. De verbinding tussen het Falconplein en het Van Schoonbekeplein wordt afgesloten. Vanop het Falconplein kan het verkeer enkel rechtsaf slaan op de Oudeleeuwenrui. Verkeer komende van het Van Schoonbekeplein kan enkel rechtsaf draaien naar de Brouwersvliet.

“Hinder beperken”

Koen Kennis benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Bij het afsluiten van het kruispunt Schijnpoort bracht dat heel wat sluipverkeer naar de omliggende wijken. Dat zou aan de Londenbrug niet het geval mogen zijn. “Het is een bewuste keuze geweest om de brug af te sluiten in de zomervakantie en niet in de drukke schoolperiode”, zegt Kennis. “Dat geeft mensen de tijd om aan de gewijzigde situatie te wennen. We zullen de situatie ook blijven opvolgen, net zoals we dat aan Schijnpoort doen, om ervoor te zorgen dat alles zo vlot mogelijk verloopt. We raden ook aan om de website Slim naar Antwerpen te raadplegen, waar alle actuele mobiliteitsinfo terug te vinden is.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio