© EPA

Phelps na goud op 4x100m vrij: “Ongelooflijk”

Michael Phelps heeft zijn negentiende gouden medaille op de Olympische Spelen beet. De grootste olympiër aller tijden pakte zondag in Rio de Janeiro samen met zijn Amerikaanse ploegmakkers Caeleb Dressel, Ryan Held en Nathan Adrian goud op de 4x100 meter vrije slag. In dezelfde race eindigde België (met Glenn Surgeloose, Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene en Pieter Timmers) knap als zesde.

“Het was ongelooflijk, reageerde Phelps na afloop. “Ik stond recht op het startblok toen Caeleb aantikte. Ik heb echt gedacht dat mijn hart zou ontploffen. Er hing zo veel spanning in de lucht, ik had enorm veel zin in deze wedstrijd. Ik heb deze race de voorbije dagen in onze hotelkamers al vaak ‘gezwommen’. Voor mijn laatste aflossingswedstrijd op de 4x100m vrij is het gewoon fantastisch dat we konden winnen. Deze groep is geweldig”, klonk het bij Phelps, die zelfs een traantje wegpinkte. “De ploegmaats hebben me doen wenen. De jongste begon te wenen en daarna was ik aan de beurt.”

Voor The Baltimore Bullet was het zijn 23e olympische medaille uit zijn carrière, zijn 19e gouden. De komende dagen krijgt hij nog enkele kansen om zijn medailleoogst te vergroten, dinsdag al (18u49) komt hij in actie in de reeksen van de 200m vlinder. In dezelfde reeks komt er met Louis Croenen overigens ook een landgenoot aan de start.

Meer sportnieuws