Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

voetbal1ste klasse bcercle brugge - antwerp 1-1 - Fred Vanderbiest spaart scheidsrechter Virant en kan leven met gelijkspel tegen zijn ex-club

“In eigen voet geschoten”

Geen winnaar gisteren in het duel tussen Cercle Brugge en Antwerp. De rode kaart voor N’Diaye en de lichte strafschop hadden een grote invloed op het resultaat. “We schoten onszelf in de voet”, zuchtte Antwerptrainer Fred Vanderbiest.

bart d’0haene

Tot ruim tien minuten voor de rust was er geen vuiltje aan de lucht voor de Great Old. Sterk begonnen, vroeg gescoord en de wedstrijd perfect onder controle. “Helaas brachten we onszelf in de problemen”, wond de bezoekende coach zich op. “Ik wil de schuld niet op de scheidsrechter steken. Dat zou iets te gemakkelijk zijn. We begonnen prima aan de wedstrijd. Maar de laatste twintig minuten voor de rust hanteerden we plots de lange bal, terwijl dat niet werd gevraagd. Tot overmaat van ramp slikten we een domme rode kaart. Zeker in die zone van het veld. Ik ben er zeker van: als we met elf de rust waren in gegaan, pakken we altijd de drie punten. Nu kregen we het moeilijk en slikten van op de stip de zure gelijkmaker. De strafschop was erg licht. Dan had de bal ook voor ons op de stip gemoeten na handspel van Dewaele.”

De ex-trainer van Oostende en Cercle Brugge slachtofferde na de rust Stephen Buyl. “Hij komt van ver terug en ik vreesde dat hij in de tweede helft een terugval zou krijgen. Met Omolo bracht ik iemand die iets meer verdedigend denkt. Ook Limbombe viel goed in. Onze tweede helft - met tien man - moet een referentie zijn voor de volgende wedstrijden. Spelers moeten hun werkbroek durven aantrekken en niet enkel op intrinsieke talenten teren. Qua organisatie was ik tevreden. Enkel de kers op de taart ontbrak”, analyseerde de T1 van Antwerp.

Over de houding van de supporters van Antwerp had Vanderbiest niets dan lof. “Een analyse moet niet altijd negatief zijn. Heb je gezien dat onze fans speciaal een spandoek hadden gemaakt voor de onfortuinlijke Miguel Vandamme en uit volle borst You never walk alone zongen? De fans zijn gewoon top. Daarom onthoud ik zelf ook het positieve van deze eerste speeldag: we staan mee op kop (lacht), kregen slechts één doelpunt tegen en scoorden op verplaatsing.”

In de wandelgangen viel te horen dat de honger van de oudste club van het land op de transfermarkt nog niet gestild is. De namen van doelman Laszlo Köteles (Genk) en Renaud Emond galmden opnieuw. Fred Vanderbiest ontkende niet, maar wilde het evenmin bevestigen. “Ik ben de trainer, Patrick Decuyper is de baas. Hij doet de transfers. Ik weet wel dat versterking altijd welkom is.”