Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

WielrennenElite met en zonder contractronde van namen

Laurens Sweeck legt met tijdritzege basis van eindwinst: “Verdienste van de hele ploeg”

Laurens Sweeck verdedigde gisteren op de citadel van Namen met succes de leiderspositie van de Ronde van Namen die hij zaterdag met een tijdritzege had veroverd. Hij kon daarbij rekenen op een sterk Era-Murprotec team. “Dit is de verdienste van de hele ploeg”, stelde hij onomwonden.

lce

Laurens Sweeck voegde gisteren de Ronde van Namen toe aan zijn palmares. De vicekampioen veldrijden legde de basis van dit succes de dag voordien met zijn zege in de 13 km lange tijdrit in Jemeppe-sur-Sambre. “Ik beschouw mezelf niet als een specialist in die discipline, maar ik kan wel vrij goed uit de voeten als er tegen de chrono, in strijd met alleen jezelf, moet gekoerst worden”, zegt hij. “Die overwinning was voor mij niet echt een verrassing, want ook in het verleden behaalde ik in tijdritten al mooie resultaten.”

Zijn tweede zege van het seizoen – Laurens won eerder ook al een rit in de Triptique Ardennais – leverde hem ook de leiderstrui op. Een kleinood dat gisteren op de slotdag door het hele team met volle overgave werd verdedigd. De Zwitser Julien Taramarcaz, de Tsjech Michaël Boros, Kevin en Jelle Cant en tweelingbroer Diether werden door de gelukkige winnaar in de hulde betrokken. “We stonden er als één blok en dat schrok de tegenstand duidelijk af. Weinigen durfden mijn koppositie in het gedrang te brengen”, aldus Laurens.

Broer Diether genoot mee. “Ik zette op dertig kilometer van de finish voet aan grond, maar had toen mijn deel van het werk gedaan door veel op kop te rijden en op elke aanval te reageren. Ik had zelf een goed klassement in de benen, maar toen Laurens de leiderstrui pakte hebben we ons allemaal in zijn dienst gesteld.”

Vooral voor Laurens is dit succes een opsteker in aanloop naar het nieuwe winterseizoen. “Dat start voor mij op 11 september in Geraardsbergen. Eerst staan nog wel Sint-Truiden, de Schaal Sels en de Grote Prijs van Leuven op mijn programma”, klonk het tot slot.