© Photo News

AA Gent wint van KRC Genk dankzij doelpunt in laatste minuten

AA Gent heeft de eerste topper van het seizoen gewonnen. Een defensief RC Genk leek nochtans lange tijd op weg naar een gelijkspel, maar invaller Jéremy Perbet schonk zijn nieuwe ploeg in de extra tijd toch de volle buit.

bap

VIDEO. Bekijk de samenvatting

AA Gent

Genk

Zowel AA Gent als RC Genk plaatste zich midweeks voor de play-offronde van de Europa League, al ging dat bij de ene iets vlotter dan bij de andere. Hein Vanhaezebrouck vreesde voor de aftrap voor de beschikbaarheid van Mitrovic en Coulibaly, maar beide spelers stonden aan de aftrap. Peter Maes moest het doen zonder de geblesseerden Yoni Buyens en Leandro Trossard.

Onder het goedkeurend oog van de nieuwe bondscoach Roberto Martinez trok AA Gent in de openingsfase meteen het laken naar zich toe. De Buffalo’s stapelden in het eerste kwartier de kansen op: zo zag Sven Kums een vrije trap uit de winkelhaak gehaald worden door Genk-doelman Bizot en pegelde Coulibaly een volley naast de kooi. De bezoekers konden daar met wat goede wil een kansje van Thomas Buffel tegenover stellen, maar de Genkse kapitein raakte niet voorbij Gent-doelman Rinne.

De grootste kans was na twaalf minuten logischerwijze voor Gent, maar Coulibay miste zijn schot na een knappe actie van Simon, Kums mikte de herneming tegen de paal.

Gentse storm gaat (even) liggen

Na een kwartier ging de Gentse storm liggen. Coulibaly pakte op het half uur nog uit met een puike borstcontrole aan de rand van de zestien, maar Bizot zag de poging over z’n doel vliegen. Gent kwam zelfs goed weg, toen Rinne en Gershon meteen daarna aan het knoeien gingen, maar Kebano niet alert genoeg reageerde. Genk-coach Maes moest in de eerste helft wel nog ingrijpen: Sandy Walsh had het uiterst moeilijk tegen Moses Simon, en werd meteen gewisseld nadat hij tegen een gele kaart aankeek.

Net voor rust flakkerde de wedstrijd weer op: Thomas Matton schilderde eerst vanop rechts een voorzet schitterend over Dewaest op het hoofd van Coulibaly, maar de spits kopte onbegrijpelijk naast. En meteen daarna mikte zijn spitsbroeder Depoitre na een schitterende aanval over Kums en Foket pal op Bizot. Ook Genk kreeg nog een levensgrote kans: één minuut voor de rust bood Buffel Kebano de onverdiende voorsprong op een schoteltje aan, maar hij kon zijn schot niet kadreren. Rusten dus zonder doelpunten, al kon vooral de thuisploeg daar wel aanspraak op maken.

Genk kruipt achteruit

Na de pauze kon Gent zijn dominante spel in eerste instantie niet voortzetten. Pozuelo testte bij een een vrije trap de vuisten van Rinne, en ook Bailey en Buffel konden de Gent-doelman aan het werk zetten. Aan de andere kant van het veld bleven de kansjes voor Coulibaly, maar de Malinees - hoewel bedrijvig - bleef maar missen.

Twintig minuten voor tijd brak Gent toch bijna de ban, maar Uronen veegde wat de verdiende voorsprong via Depoitre zou zijn van de lijn. Maes hield het voor bekeken, en ging met Ndidi (voor Kebano) op het gelijkspel mikken, Vanhaezebrouck gooide met Milicevic, Saief en Perbet dan weer al z’n offensieve pionnen in de strijd. Geen wonder dat het spel zich meer en meer voor en ín het Genkse strafschopgebied ging afspelen.

Gent leek echter de finesse en de laatste pass te missen om het verschil nog te maken. Tot de tweede minuut van de extra tijd: Perbet rondde een fraaie aanval af.

Meer voetbalnieuws