© Isosport

Anderlecht haalt zwaar uit tegen Kortrijk

Anderlecht is de nieuwe competitiejaargang gestart met een 6 op 6: paars-wit kwam weliswaar al vroeg op achterstand tegen KV Kortrijk na een strafschopdoelpunt van Hervé Kage, maar het trio nieuwkomers Hanni, Teodorczyk en Chipciu, kapitein Steven Defour en invaller Sylla bezorgde de Brusselaars toch een zeer overtuigende zege: maar liefst 5-1!

Jef Van Hoofstat

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

KV Kortrijk

Anderlecht moest zich herstellen van de zware opdoffer tegen Rostov, coach Weiler hield de tegenvallende De Maio, N’Sakala en Sylla dan ook aan de kant, Kara, Acheampong en Teodorczyk begonnen in de basis. Die andere aanwinst, Diego Capel, begon op de bank naast de terugkerende Olivier Deschacht, Praet en Okaka zaten zelfs niet in de kern. KV Kortrijk-coach Karim Belhocine kon over al zijn spelers beschikken, hij zette Thomas Kaminski onder de lat voor zijn terugkeer naar het Astridpark.

Het hertimmerde paars-wit begon ook heel gretig aan de wedstrijd. Het speelde enthousiast en was duidelijk baas, maar Chipciu vond de dwarsligger op zijn weg.

© BELGA

Op die zeldzame gelegenheid dat de bezoekers toch in de buurt van Roef kwamen, was het echter wél raak: Nuytinck kwam te laat bij een tackle op Kage, ref Lardot gaf de bezoekers terecht een strafschop. De Kortrijk-middenvelder ging zelf achter de bal staan en trapte het openingsdoelpunt over Roef binnen.

Nieuwkomers maken verschil voor Anderlecht

Anderlecht bleef baas, maar Kortrijk stond goed te verdedigen. Verder dan een aantal schoten vanop afstand kwam paars-wit in eerst instantie niet.

Na een half uur kwam paars-wit toch aan die verdiende gelijkmaker: na degelijk samenspel rond de zestien van Kortrijk bediende aanwinst Teodorczyk die andere nieuwkomer Hanni, die de gelijkmaker onder Kaminski binnenschoof. Even later leek Hanni zelfs al op weg naar de voorsprong, maar de Kortrijk-doelman lag ditmaal wél in de weg. Rusten dus bij een gelijke stand, na een goede eerste helft van de thuisploeg, met weliswaar een tegenvallende tussenstand.

Kortrijk aan gort gespeeld na rust

© BELGA

Vijf minuten na de pauze kreeg Anderlecht wat het verdiende: ditmaal bediende Hanni Teodorczyk, die meteen zijn eerste doelpunt liet aantekenen en paars-wit de verdiende voorsprong bezorgde. En nog eens vijf minuten later mochten de boeken helemaal dicht: na een goede actie op de rechterflank liet Kaminski een harde voorzet uit zijn handen glippen, Chipciu was het snelst op de bal en ook nieuwkomer nummer drie mocht dus zijn doelpuntje vieren.

Op het uur was het feest compleet, toen ook de belaagde Steven Defour de netten vond. De Anderlecht-kapitein werd door Tielemans door de Kortrijk-defensie geloodst en klopte Kaminski voor de 4-1.

Weiler vond het welletjes en haalde Teodorczyk en Hanni naar de kant voor Sylla en Capel. Van de voet van het gaspedaal halen was echter helemaal geen sprake: Anderlecht stoomde door en een kwartier voor tijd haalde Sylla verwoestend uit: eerst nog op Kaminski, maar in de herneming trapte de spits toch de zware maar terechte 5-1 op het scorebord. De thuisploeg kreeg via onder andere een bom van Dendoncker zelfs kansen op een nóg grotere marge, maar liet de kansen liggen of stootte op Kaminski.

Anderlecht begint de nieuwe competitie dus met 6 op 6, en moet vrijdagavond op bezoek bij Sint-Truiden. KV Kortrijk blijft achter met één schamel puntje en staat meteen onder druk voor de verplaatsing naar Mechelen op zaterdag.

Meer voetbalnieuws