© BELGA

Dressuuramazone Jorinde Verwimp begint met “goed gevoel” aan eerste Spelen

Jorinde Verwimp verdedigt op de Olympische Spelen in Rio de Belgische kleuren in de dressuur. Op haar 21e hoopt ze met haar paard Tiamo op een finaleplaats.

In principe zou Fanny Verliefden voor Team Belgium aantreden in Brazilië maar een blessure van haar paard Annarico besliste er in juni anders over. Daardoor mocht Verwimp zich opmaken voor haar eerste Spelen.

“Het is heel speciaal dat ik hier op mijn 21e mag bij zijn”, vertelt ze zondag. “Vier jaar geleden ging ik op stal bij drievoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven om te trainen met het doel om hier te staan. Ik was toen nog juniore maar het was wel al een droomdoel. Het is fantastisch dat het nu is uitgekomen.”

Verwimp geeft toe dat haar selectie onverwacht is. “In maart sloot men de selectie af en toen was ik er net niet bij. Er was maar een plek voor België. Daarna raakte het paard van Fanny Verliefden geblesseerd en lag de weg weer open voor mij. Het ging tussen Jeroen Devroe en mij en uiteindelijk heb ik het gehaald.”

Hoewel Verwimp maar kort voor de Spelen zekerheid kreeg over haar deelname, vindt ze dat geen handicap. “In onze sport weet je dat blessures bij paarden een grote rol kunnen spelen. Ik heb daarom mijn vorm onderhouden om eventueel in te vallen. Alle wedstrijden en trainingen zijn naar wens verlopen, dus ik ben hier wel met een goed gevoel.”

Eerder dit jaar haalde Verwimp enkele mooie ereplaatsen in de GP’s van Compiègne (8e), Aken (10e) en Rotterdam (12e). Daar putte ze vertrouwen uit. “Vooral over Aken ben ik tevreden. Daar heb ik mijn beste concours van het seizoen afgewerkt. Het ging echt in stijgende lijn en ik hoop dat ik die vormcurve hier kan vasthouden. Een finaleplaats kan, maar dan moet echt alles goed lopen. Veel ruiters zitten tussen een score van 70 en 72. Daar moet je over gaan en dat kan ik ook, maar dan mag ik echt geen fout maken. Iedere seconde zal tellen en een foutje is zo snel gemaakt.”

Meer sportnieuws