© AP

Internationaal Paralympisch Comité durft wél: alle Russen uitgesloten

Alle Russische atleten worden uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) zondag laten weten. De beslissing komt er na het dopingschandaal dat Richard McLaren, onafhankelijk onderzoeker bij het wereldantidopingagentschap Wada, bij Russische atleten aan het licht bracht.

Rusland mag dus niet deelnemen aan de Paralympische Spelen die van 7 tot 18 september in het Braziliaanse Rio de Janeiro plaatsvinden. De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming.

"Het antidopingsysteem in Rusland is kapot, corrupt en volledig gecompromitteerd", zei IPC-voorzitter Philip Craven op een persconferentie. De vastberadenheid van zijn organisatie staat in schril contrast met de tweeslachtige houding van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nadat het McLaren-rapport op 18 juli naar buiten kwam. Dat schoof de hete aardappel over de al dan niet deelname aan de Olympische Spelen van Russische atleten door naar de individuele internationale sportfederaties.

Het IPC nam de beslissing om Rusland volledig uit te sluiten van deelname aan de Paralympische Spelen unaniem. Moskou kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. Het heeft 21 dagen om bezwaar aan te tekenen. De Paralympische Spelen starten over precies een maand.

Meer sportnieuws