© Photo News

Goegebuer sluit laatste Spelen af op verdienstelijke veertiende plaats

Gewichtheffer Tom Goegebuer heeft zondag zijn allerlaatste wedstrijd tot een goed einde gebracht. De veteraan liet op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 241 kg optekenen in de klasse tot 56 kg en eindigde daarmee als zesde in de B-groep. De 41-jarige Oost-Vlaming eindigde uiteindelijk op de veertiende plaats.

Goegebuer kwam in het Riocentro (Pavilion 2) in actie onder het goedkeurend oog van koning Filip. In het trekken was hij goed voor 111 kg (na geslaagde pogingen op 107 kg en 111 en een gemiste op 113), in het stoten haalde hij 130 kg (hij faalde op 133 kg). Met zijn totaalscore van 241 kg eindigde hij als zesde in de B-groep en liet hij drie andere deelnemers achter zich. De Dominicaan Luis Alberto Garcia Brito finishte als eerste met 263 kg. Zijn uiteindelijke ranking kende hij pas nadat de gewichtheffers van de A-groep hun wedstrijd hadden afgewerkt.

"Ik ben blij met mijn prestatie. Mijn doel was vier op zes geslaagde pogingen, en dat is gelukt. Met 111 kg in het trekken en 130 kg in het stoten ben ik tevreden, al maakte ik wel een klein foutje bij 133 kg", klonk het bij Goegebuer.

Goegebuer werd in het gewichtheffen door de dopingschorsing van de Russen in laatste instantie opgevist en mocht dus deelnemen aan zijn derde en laatste Spelen. Op de vorige Spelen werd hij respectievelijk twaalfde (2012) en dertiende (2008). Goegebuer wilde in Brazilië vooral een goeie wedstrijd neerzetten, zonder op een plaats of resultaat te focussen.

De gouden medaille ging naar de Chinees Long Qingquan (307 kg). De Noord-Koreaan Om Yun Chol (303 kg) pakte het zilver. Het podium werd vervolledigd door de Thai Sinphet Kruaithong (289 kg).

Het toeziend oog van Koning FilipOp welke plaats hij in Brazilië zal uitkomen, is nog niet duidelijk. Daarvoor is het wachten op de resultaten van de andere groep. In groep B eindigde Goegebuer als zesde. "Een top 15 is nog altijd mogelijk en dat zou zeker gezien de allesbehalve evidente voorbereiding heel mooi zijn", aldus de gewichtheffer, die pas heel laat zekerheid kreeg over zijn selectie na de uitsluiting van Rusland.Voor Goegebuer zit zijn carrière als topsporter er nu definitief op. "Ik had niet verwacht dat ik voor mijn laatste grote wedstrijd zo emotioneel zou zijn", geeft hij toe. "Normaal ben ik een zeer rationele mens maar nu had ik het toch wel moeilijk. Ik besefte dat ik voor de laatste keer op zo'n podium zou staan. Ik heb het verschrikkelijk graag gedaan, maar het is beter in schoonheid te eindigen."Goegebuer werkte zijn wedstrijd overigens af in mooi gezelschap. Koning Filip woonde de competitie immers bij."In Peking was hij ook al komen kijken. Ik was wat verbaasd om hem te zien, maar het blijft natuurlijk een hele grote eer voor mij persoonlijk en voor het gewichtheffen dat de koning komt kijken", legt Goegebuer uit. "Hij was wel wat verbaasd dat mijn vriendin, die ook mijn coach is, mij een paar flinke meppen gaf voor ik het podium opstapte. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat dit thuis niet gebeurt", besluit hij met een kwinkslag.

Meer sportnieuws