© REUTERS

Team BelGym moet bang afwachten: "We hebben echt alles gegeven"

De Belgische turnsters hebben het zondag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goed gedaan in de kwalificaties. Het is nu bang afwachten of ze weten of ze één of meer finales bereiken. "Maar iedereen is blij, we hebben echt alles gegeven", klonk het in het Belgische kamp.

Team BelGym - met Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys en Laura Waem - haalde in de Rio Olympic Arena een totaalscore van 167.838 punten. België turnde in de eerste subdivisie, pas deze nacht (rond 3u Belgische tijd) raakt bekend of de Belgische turnsters een of meerdere finales halen. België eindigde als tweede in subdivisie één, na China (175.279), later op de dag staan nog vier subdivisies op het menu. De teamfinale (met de beste acht) halen wordt niet makkelijk.

© BELGA

Dennis Goossens, de enige Belgische mannelijke gymnast in Rio, had zaterdag wel het goede voorbeeld gegeven door zich te plaatsen voor de finale aan de ringen. Hij schreef Belgische turngeschiedenis, nooit eerder wist een Belg door te stoten tot een toestelfinale op de Spelen.

"Iedereen is blij"De Belgische gymnastes zijn alvast heel tevreden over hun prestaties van zondag. Voor hun allereerste deelname als ploeg aan de Spelen lieten ze bevredigende resultaten optekenen, maar het blijft wachten tot ruim na middernacht (Belgische tijd) vooraleer ze weten of ze één of meer finales bereiken. Maandag (21u) start de allroundfinale met de beste acht landen uit de kwalificaties."Ik denk dat ik een goede prestatie heb neergezet. Ik ben blij en de coaches zijn dat ook", stelde Nina Derwael, een van de twee gymnastes die in op de vier toestellen in actie kwam en op een individuele allroundfinale hoopt. "Het geeft een speciaal gevoel om op de Spelen aanwezig te zijn, zelfs al blijven we vooral geconcentreerd op onze oefeningen".Met haar score van 56.532 lijkt ze vrijwel zeker van een ticket voor de allroundfinale en haar 15.133 op de ongelijke leggers volstaat mogelijk ook voor een toestelfinale. "Er zijn nog heel veel uitstekende gymnastes. Ik hoop op die finale, we zien wel. Als ploeg hebben we alles gegeven en natuurlijk willen we naar die finale. Nu moeten we de resultaten van de andere landen afwachten (België turnde al in de eerste van in totaal vijf subdivisies). Nu kunnen we er in ieder geval niets meer aan veranderen", stelde ze.Senna Deriks, met haar vijftien lentes de benjamin van Team Belgium in Rio, was niet helemaal tevreden over haar oefening op de brug, "maar de ploeg heeft een mooie gezamenlijke prestatie neergezet". Voor Gaelle Mys zijn het haar derde Spelen op rij. "Ik heb er echt van genoten om hier als ploeg te kunnen staan, ik heb me geamuseerd. Globaal gezien ben ik blij met mijn prestaties. Nu moeten we wachten tot vanavond."De Belgische meisjes waren in april al aanwezig op het Test-Event in Rio, waar ze de deuren naar de Spelen definitief openbeukten. Ze waren dan ook niet geïntimideerd door de Rio Olympic Arena. "Er was enorm veel sfeer (dankzij de aanwezigheid van de Braziliaanse fans)", stelde Laura Waem. "Ik ben blij met mijn oefeningen. Alles is goed verlopen en we konden niet beter doen. We hebben de moeilijkheidsgraad van onze oefeningen de laatste maanden verhoogd en kunnen onze resultaten dus niet vergelijken met de vorige WK's." Rune Hermans sprokkelde 54.508 punten. "Het was geweldig. Alleen mijn sprong was wat minder (haar hand raakte de grond bij het neerkomen). Nu is het afwachten."

MEER OVER Hoofdpunten Olympische Spelen

Meer sportnieuws