© Photo News

Voor deze duistere zwemsensatie moet u vannacht wakker blijven

We tonen begrip als u het de voorbije nacht niet trok tot 3.03u voor de finale van de 400 meter vrije slag bij de mannen. Vandaag krijgt u een herkansing bij de reeksen (18u20) en de halve finale (3u08) van de 200 meter vrije slag. Ten eerste om onze crawlende landgenoot Glenn Surgeloose te bekijken in reeks vier.

bvc

Bekijk hier de volledige en de Belgische kalender van de Olympische Spelen

Maar ook reeks vijf is er eentje om in de gaten te houden: dankzij de aanwezigheid van de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos, maar vooral ook Sun Yang. De Chinees was met zijn twee gouden en één zilveren medaille dé zwemsensatie van Londen 2012. Maar nadien zwom de inmiddels 24-jarige Aziaat door een positieve dopingplas, rijden zonder rijbewijs en het fysiek belagen van een vrouwelijke collega ook al door troebel water.

In Londen was hij de eerste Chinese zwemmer die een gouden medaille op de Olympische Spelen wist te winnen. Hij deed het zelfs twee keer en pakte ook nog zilver en brons mee naar zijn thuishaven in Hangzhou. Gisteren ging hij door op zijn olympische elan. Hij behaalde zilver op de 400 meter vrije slag en kwalificeert zich ook vandaag wellicht probleemloos voor de finale. Sun Yang is een kampioenschapszwemmer. In 2011 veroverde hij uit het niets vier medailles op het WK. Een jaar later was hij na de Amerikanen Phelps en Lochte de meest gelauwerde zwemmer van de olympiade in Londen. Hij stelde er ook zijn eigen wereldrecord scherper op de 1500 meter vrije slag. Het befaamde wereldrecord dat hij een jaar eerder afsnoepte van Gran Hackett, die dat toen jaar lang mocht dragen en zo houder was van het oudste zwemwereldrecord.

Een sportieve gigant dus, de Chinees van 1m98. Maar na de Spelen en het WK zwemmen in Barcelona van 2014 werd het stil rond de Chinees. Zeker toch op sportief vlak. Extrasportief haalde hij geregeld de krantenpagina’s. In mei 2014 testte hij tijdens de Chinese kampioenschappen positief op het gebruik van trimetazidine. Een metabole spierversterker, wat volgens critici zijn enorme gespierde schouders verklaart. Yang werd geschorst door de Chinese zwembond, weliswaar voor amper drie maanden omdat hij verklaarde het middel te gebruiken om zijn hartproblemen tegen te gaan.

Zijn duistere korte schorsing na dopinggebruik maken van Sun Yang geen graag geziene gast in het zwemcircuit. En zelfs in eigen land - waar de zoon van een gewezen topvolleyballer aanzien werd als een volksheld - is zijn ster tanende. In 2013 moest hij zich in zijn thuisland openbaar verontschuldigen omdat hij te veel trainingen miste en te veel bezig was met extrasportieve activiteiten. Een paar maanden later veroorzaakte hij een autoaccident zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij kreeg zeven dagen gevangenisstraf en werd verbannen van de wedstrijden en de trainingen met de Chinese nationale ploeg. Het was in dezelfde periode dat Sun Yang ook brak met zijn succestrainer.

Extrasportief zat het water dan wel stilaan aan zijn lippen, tijdens de wedstrijden bleef hij zich manifesteren. Op het WK van 2015 verlengde hij doodleuk zijn titels op de 400 en de 800 meter. Ook voor zijn topnummer de 1500 meter haalde hij de finale. Op de dag van de finale daagde hij niet op. Officieel omdat hij pijn aan de hartstreek had. De reden ligt wellicht elders. Op datzelfde WK werd hij door de coach van de Braziliaanse zwembond beschuldigd van een Braziliaanse zwemster te hebben beledigd en fysiek te hebben belaagd. Het slachtoffer Larissa Oliveira diende zelfs een klacht in voor het krijgen van een elleboog tijdens de zwemtrainingen op dat WK. Het maakt dat Sun Yang - ook al zwemt hij straks een werelrecord - tijdens dit tornooi niet zal uitgroeien tot de chouchou van het Braziliaanse publiek.

Meer sportnieuws