© blg

Greg Van Avermaet straalt op day after: “Maar ik heb niet goed geslapen”

Greg Van Avermaet heeft er een korte nacht opzitten. De kersverse olympische kampioen lag zaterdag pas omstreeks half drie in zijn bed en stond zondagmorgen alweer de pers te woord in een zaaltje van het olympisch dorp. “Ik heb niet goed geslapen, maar dat heb ik altijd als ik alcohol drink”, lachte ‘Gouden Greg’, met zijn medaille voor zich op tafel.

Van Avermaet vierde zijn olympische titel zaterdagavond tijdens een etentje met de Belgische wielerdelegatie in een Italiaans restaurant. “Ik heb lamsvlees gegeten”, grijnsde hij. “Ik had enorm veel honger want het was al lang geleden dat ik nog iets gegeten had. Er was champagne, wijn, het was in orde. Ik heb wel niet goed geslapen, maar dat heb ik altijd als ik alcohol drink. We hebben niet té uitbundig gedaan. Iedereen was enorm moe. Rond half drie zijn we in ons bed gekropen.”

Van Avermaet blikte voor de gelegenheid nog eens terug op de koers. “Ik denk dat alles perfect gelopen is. Er valt niet veel op aan te merken. Als je tweede of derde wordt, dan kan je zeggen dat hier of daar iets is misgelopen. Nu kan ik alleen maar zeggen dat het goed geweest is.”

Ondanks zijn -onverwachte- olympische titel bleef Greg Van Avermaet in daaropvolgende hectische uren opvallend rustig, weinig uitbundig, laat staan dat er tranen zouden vloeien. “Op het moment dat ik over de meet rij, zie je echte emotie. Achteraf ben ik altijd een beetje bedeesd en bescheiden, hou de emotie een beetje voor mezelf. Dat is gewoon zoals ik ben”, legt hij uit.

Bij ploegmaat Laurens De Plus, de benjamin van het Belgische vijftal, rolden de traantjes wel over de wangen toen Van Avermaet olympisch goud pakte.

“Dat is de ‘max’. De hele ploeg heeft enorm meegeleefd. Laurens is zo’n jonge kerel, hij was al heel tevreden dat hij hier mocht starten. Je merkt dan de emotie bij zo iemand dat hij dit mag meemaken”, reageert Van Avermaet. “Voor iedereen is dit heel speciaal. Kunnen meewerken aan een wereldtitel van Gilbert of Boonen, nu dit, dat zijn momenten in je leven die je altijd zullen bijblijven. In een carrière heb je er zo twee of drie. Als je daar deel van mag uitmaken, is dat heel speciaal, zeker op Olympische Spelen want dit overtreft alles.”

Maandagavond keert de olympische kampioen terug naar huis. De 31-jarige Oost-Vlaming verwacht er dolle toestanden. “Mijn vriendin zegt dat het redelijk hectisch is en dat ik misschien niet meer zal kunnen buitenkomen. Dat wordt een probleem want ik ga graag op het gemak een koffie drinken (lacht). Maar sowieso zal het na een tijdje wel wat rustiger worden, zo was het ook na de Tour (waar hij een rit won en geel pakte, red). Ik ga gewoon trachten ervan te genieten.”

Voor Greg Van Avermaet wordt het overigens nog een lange dag. Om 22 uur staat er immmers een ontvangst gepland in Casa Mosquito, een fraai boetiekhotel vlakbij Copacabana waar het BOIC gasten uitnodigt en feestjes organiseert.

Meer sportnieuws