© BELGA

Jasper Lefevere onderuit in eerste kamp in Rio

Jasper Lefevere (IJF 40) heeft zich zondag op de tweede dag van het olympisch judotoernooi op de Spelen in Rio de Janeiro niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde in de klasse tot 66 kg.

De doctor in de chemie, ‘s werelds nummer 40, ging in een erg gesloten kamp na bestraffingen onderuit tegen de Kazach Zhansay Smagulov (IJF 21). In de partij zelf werd niet gescoord, Lefevere kreeg echter drie bestraffingen (tegenover nul voor Smagulov) achter zijn naam en werd uitgeschakeld. Hij mist zo een tweederondepartij tegen de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld Changrim An, zijn Spelen zitten er meteen op.

“Het wordt een zeer lastige match tegen Smagulov. Ik heb dit jaar al een keer tegen hem gevochten, en ik heb er ook van verloren”, had Lefevere eerder nog laten optekenen.

Lefevere was de tweede landgenoot die in Rio op de tatami kwam. Zaterdag strandde Charline Van Snick, in Londen 2012 nog goed voor olympisch brons, in de tweede ronde van de klasse tot 48 kg. Later komen ook nog Dirk Van Tichelt (-73), Joachim Bottieau (-81) en Toma Nikiforov (-100) in actie in Rio.

"Ik was nochtans goed begonnen aan het gevecht", klonk het na afloop bij de doctor in de chemie. "Daarna viel hij tweemaal aan. Ik bega een fout bij een onjuiste aanval en die wordt bestraft. Vervolgens kon ik bijna een aanval afronden en krijg ik een tweede bestraffing. De Kazach speelde het erg slim. Ook hij had echter bestraft moeten worden maar dat gebeurde niet. In de slotfase loop ik tegen een derde bestraffing aan, Smagulov was zeker niet sterker dan mij".

Door zijn nederlaag miste Lefevere een duel in de tweede ronde tegen de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld Baul An. Die won later op de dag met ippon van Smagulov. "Mijn doelstelling was om de eerste ronde te overleven. Toen ik de loting zag, wist ik dat het moeilijk maar tegelijk ook doenbaar was. Dit is jammer, ik ben ontgoocheld", klonk het bij Lefevere.

Dirk Van Tichelt hoopt met wat geluk voor medailles te kampen

Judoka Dirk Van Tichelt neemt in Rio de Janeiro voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen hoopt hij dit keer op het podium te staan van de klasse tot 73 kg.

De voorbereiding op deze Spelen verliep voor de Beer van Brecht alvast naar wens, zegt hij zondag tijdens een persmoment in het olympisch dorp. "Ik heb net een stage in Uberlandia (de uitvalsbasis van Team Belgium, red) afgewerkt om er te acclimatiseren en alles is goed verlopen. Ik ben blij dat ik ernaar toe ben geweest, alles ging er heel gemoedelijk aan toe. Sinds vrijdag ben ik in Rio. De openingsceremonie heb ik wel aan mij laten voorbijgaan omdat het te lang rechtstaan is."

Van Tichelt heeft de juiste vorm te pakken. "Op training verloopt alles naar wens. Als het morgen ook zo goed gaat, dan vecht ik voor de medailles. Maar dat zullen we morgen zien. Ik hoop er uiteraard op. Elk toernooi begin ik met die ingesteldheid. Dat moet ook zo, anders zou ik niet zo hard trainen."

Van Tichelt is het nummer 18 op de wereldranglijst. Zijn eerste tegenstander wordt de Qatarees Morad Zemmouri (IJF 94). Maar uit bijgeloof wil de 32-jarige judoka zijn loting niet kennen. "Ik hoop dat niemand het mij verklapt, anders zal ik vandaag al iemand moeten vloeren (lacht)."

Meer sportnieuws