© Belga

IS eist aanslag in Charleroi op

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in Charleroi opgeëist. De dader van de aanslag in Charleroi is ondertussen geïdentificeerd. Het zou gaan om een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit. Dat meldt het federaal parket zondag.

nadb

K.B. verbleef sinds 2012 in ons land. Hij was reeds gekend bij de politiediensten voor feiten van gemeen recht, maar niet voor terrorisme.

Op het moment van de feiten droeg de man ook een rugzak. Die werd door de ontmijningsdienst DOVO onderzocht, maar er werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Huiszoekingen

Aangezien er wel aanwijzingen zijn dat de aanval mogelijks is ingegeven door een terroristisch motief, heeft het federaal parket beslist om het onderzoek over te nemen van het parket van Charleroi. Een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorismezaken, werd gevorderd.

"Het gerechtelijk onderzoek is in volle gang. In de loop van de nacht werden reeds twee huiszoekingen uitgevoerd in het gerechtelijk arrondissement Charleroi", aldus het federaal parket zondag.

Veiligheidsmaatregelen

Na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad werd beslist de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Zo moeten politieagenten een kogelvrij vest dragen en hun wapen altijd bij zich hebben.

Twee politieagentes werden aangevallen met een machete en liggen momenteel in een kunstmatige coma in het ziekenhuis Notre-Dame in Charleroi. De zwaarst gewonde agente heeft twee keer op de dader geschoten, zo is vernomen van een bron bij het onderzoek. Haar collega, ook geraakt aan het gezicht, wordt vandaag/zondag nog opnieuw geopereerd. Het lijkt erop dat haar zenuwen geraakt werden tijdens de aanval. Haar kaak zit naar verluidt nog geblokkeerd.

Islamitische Staat

Ondertussen is de aanslag opgeëist door Islamitische Staat (IS). Dat heeft de terreurgroep via hun mediakanaal Amaq laten weten. "De aanvaller van Charleroi is een soldaat van IS. Hij leidde de operatie die een antwoord is op onze oproepen om de bevolking aan te vallen van de coalitie van kruisvaarders", aldus Amaq. Bewijzen levert IS niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Regering verscherpt veiligheidsmaatregelen na aanslag in Charleroi

© Belga

© AP

1 / 2

Na de aanslag van zaterdag in Charleroi heeft de federale regering beslist extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat heeft premier Charles Michel zondag bekendgemaakt na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Premier Charles Michel (MR) keerde vervroegd terug uit vakantie om zondagochtend overleg te plegen met de veiligheidsdiensten. Tijdens die Nationale Veiligheidsraad werd beslist de veiligheidsmaatregelen aan de politiecommissariaten te verscherpen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Michel heeft het over een dreigingsniveau 2+. Dat is volgens hem gelijk aan veiligheidsniveau 2 met een aantal extra veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de politieagenten te verhogen. Om veiligheidsredenen gaf hij geen details over de inhoud van die maatregelen.

"Wij houden het hoofd koel, maar zijn alert", zei Michel. Hij bracht ook hulde aan de "uitzonderlijke moed en koelbloedigheid" van de politieagenten in Charleroi. "De politie heeft gereageerd zoals het hoort en zo is een groter drama vermeden", klonk het.

Terroristische moordpoging

De premier bevestigt ook dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend wegens terroristische moordpoging. Hij zei dat de federale regering de komende uren en dagen de veiligheidssituatie op de voet zal volgen.

"Jammer genoeg moet ik herhalen dat een nulrisico niet bestaat", aldus Michel.

Identiteit dader nog onbekend

Over de vermoedelijke aanslag van zaterdag is nog niet veel geweten. De dader - van wie de identiteit nog niet achterhaald werd - zou “Allahu akbar” geroepen hebben voordat hij twee politieagenten verwondde in het politiecommissariaat.

Nadien werd de man neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Soldaten ingezet

Voor de Nationale Veiligheidsraad werd een deel van de Hertogsstraat in Brussel, nabij de Wetstraat, omstreeks 10.30 uur afgesloten. Soldaten en politieagenten werden ingezet voor het beveiligen van de omgeving. Er waren ook dekzeilen geplaatst om het zicht te ontnemen. De veiligheidsmaatregelen waren ongewoon zwaar.

Zondagmiddag gaat Michel naar Charleroi.

Nu in het nieuws