© *

Wetenschappelijk uitgezocht: is het mannelijk orgasme beter dan het vrouwelijk?

In de categorie 'wetenschappelijk verantwoord' buigen de mensen achter het online wetenschapskanaal ASAPScience zich over het mannelijk en vrouwelijk orgasme. Wist je bijvoorbeeld dat ook vrouwen natte dromen kunnen hebben en dat zowel mannen als vrouwen slaperig worden na seks?

tebt01

Enkele weetjes uit het filmpje:

- Het vrouwelijk orgasme kan twintig seconden of meer duren terwijl het bij de meeste mannen na drie tot tien seconden voorbij is.

- Mannen hebben vaker orgasmes: uit een Australische studie bleek dat mannen in 95 procent van de gevallen een orgasme kregen tijdens de seks, bij vrouwen was dat 69 procent.

- Uit een Amerikaanse studie bij jongeren bleek dat homoseksuele mannen niet vaker klaarkomen dan heteroseksuele mannen. Bij lesbische vrouwen was er wel een verschil: vrouwen die met elkaar het bed delen, krijgen twaalf procent vaker een orgasme. Een vrijpartij bij lesbische vrouwen duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten, terwijl dat bij heteroseksuele koppels 15 tot 30 minuten is.

- Wanneer mannen en vrouwen gevraagd wordt hun orgasmes te omschrijven, doen ze dat met bijna dezelfde woorden: 'explosief', 'bonzend' en 'euforisch'.

- Wanneer er een hersenscan genomen wordt van mannen en vrouwen, zien wetenschappers dat er andere delen van de hersenen actief zijn tijdens seksuele opwinding. Tijdens het orgasme worden dan weer precies dezelfde delen van de hersenen actief.

- Als je slaperig wordt na seks, heeft dat te maken met het hormoon prolactine dat vrijkomt in het lichaam. Volgens een Amerikaans onderzoek komt er vier keer meer van dit hormoon vrij na seks met een partner dan na masturbatie.

- Natte dromen zijn niet alleen voor mannen: 37 procent van de vrouwen heeft al eens een orgasme in haar slaap gehad.

- Meerdere orgasmes na elkaar krijgen gebeurt vaker bij vrouwen, maar het komt ook voor bij mannen. Meestal gaat het orgasme bij mannen gepaard met een ejaculatie, al kan die ejaculatie in sommige gevallen ook voor of na het orgasme komen.

- Het orgasme van een partner laat ons niet onberoerd en kan ons opgewonden maken: hier speelt dezelfde evolutionaire reflex als wanneer we verdrietig worden wanneer we iemand zien wenen.

NIET TE MISSEN