© *

Zoveel klontjes suiker zitten er in het sausje bij de barbecue

Niet dat we graag slecht nieuws brengen, maar de sausjes die de barbecue nog net dat beetje lekkerder maken, zitten boordevol suiker. Dat blijkt uit een test van de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch.

tib

Uit een test van 42 verschillende barbecuesauzen in vijf grote supermarkten bleek dat er gemiddeld zeven suikerklontjes (dertig gram) in 100 ml saus zitten. De hoeveelheid varieerde van tien gram suiker per honderd ml tot 48 gram bij de uitschieters - goed voor zo'n twaalf suikerklontjes. Als je dus een flinke schep barbecuesaus op je hamburger of worstje doet, heb je al snel anderhalf klontje suiker binnen. Ter vergelijking: de maximum aanbevolen hoeveelheid suiker van de Wereldgezondsheidsorganisatie ligt op 25 gram per dag.

"Af en toe wat BBQ-saus eten is natuurlijk geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat de voedingsindustrie tegenwoordig vrijwel overal veel suiker aan toevoegt – denk aan sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren – en je er zo dus ongemerkt veel teveel van eet” zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. Volgens de organisatie ligt er een taak bij de overheid om het gebruik van suiker, zout en vet in de voedingsindustrie aan te pakken.

Een tip: maak zelf je barbecuesausjes zonder suiker - klik hier voor drie recepten waarvan je niet dik wordt.

NIET TE MISSEN