© Belga

© AP

1 / 2

Regering verscherpt veiligheidsmaatregelen na aanslag in Charleroi

Na de aanslag van zaterdag in Charleroi heeft de federale regering beslist extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat heeft premier Charles Michel zondag bekendgemaakt na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

nadb

Premier Charles Michel (MR) keerde vervroegd terug uit vakantie om zondagochtend overleg te plegen met de veiligheidsdiensten. Tijdens die Nationale Veiligheidsraad werd beslist de veiligheidsmaatregelen aan de politiecommissariaten te verscherpen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Michel heeft het over een dreigingsniveau 2+. Dat is volgens hem gelijk aan veiligheidsniveau 2 met een aantal extra veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de politieagenten te verhogen. Om veiligheidsredenen gaf hij geen details over de inhoud van die maatregelen.

"Wij houden het hoofd koel, maar zijn alert", zei Michel. Hij bracht ook hulde aan de "uitzonderlijke moed en koelbloedigheid" van de politieagenten in Charleroi. "De politie heeft gereageerd zoals het hoort en zo is een groter drama vermeden", klonk het.

Terroristische moordpoging

De premier bevestigt ook dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend wegens terroristische moordpoging. Hij zei dat de federale regering de komende uren en dagen de veiligheidssituatie op de voet zal volgen.

"Jammer genoeg moet ik herhalen dat een nulrisico niet bestaat", aldus Michel.

Identiteit dader nog onbekend

Over de vermoedelijke aanslag van zaterdag is nog niet veel geweten. De dader - van wie de identiteit nog niet achterhaald werd - zou “Allahu akbar” geroepen hebben voordat hij twee politieagenten verwondde in het politiecommissariaat.

Nadien werd de man neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Soldaten ingezet

Voor de Nationale Veiligheidsraad werd een deel van de Hertogsstraat in Brussel, nabij de Wetstraat, omstreeks 10.30 uur afgesloten. Soldaten en politieagenten werden ingezet voor het beveiligen van de omgeving. Er waren ook dekzeilen geplaatst om het zicht te ontnemen. De veiligheidsmaatregelen waren ongewoon zwaar.

Zondagmiddag gaat Michel naar Charleroi.

Nu in het nieuws