© pn

Programma vandaag: Turnmeisjes kijken Fierce Five in de ogen, 4x100 gaat voor finale

Het uurschema van de Belgen en de internationale hoogtepunten. Alles wat u zondag 7 augustus moet weten over dag 2 op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Simon De Vriendt, Hans Jacobs

14 GOUDEN MEDAILLES TE WINNENBoogschieten (vrouwen ploeg) - Wegrit vrouwen - Schoonspringen: vrouwen 3m synchroon - Schermen: floret mannen - Judo: mannen -62kg, vrouwen -52kg - Schietsport: trap 75 vrouwen - Zwemmen: 100m schoolslag, 4x100 vrije slag mannen, 100m vlinderslag vrouwen, 400m vrije slag vrouwen - Gewichtheffen: mannen -56kg, vrouwen -53kg

BELGEN IN ACTIE14.30-19.00 uur:Kwalificaties kleischieten Trap 125 met Maxime Mottet14.45 - 03.00 uur:Gymnastiek: Kwalificaties allround individueel en landenteams met Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys, Laura Waem15.00 uur:Gewichtheffen mannen -56kg met Tom Goegebuer15.00- 22.25 uur:Judo mannen -66kg met Jasper Lefevere15.00-21.00 uur:Eventing (onderdeel dressuur) met Karin Donckers (Fletcha van ’t Verahof) en Joris Vanspringel (Lully des Aulnes)16.00 uur:Tennis mannen met David Goffin - Sam Groth (Australië)17.14 - 21.20 uur:Wegrit vrouwen met Anne-Sophie Duyck, Lotte Kopecky, Anisha Vekemans18.20 - 20.27 uur:Reeksen zwemmen: 200m vrije slag met Glenn Surgeloose, 100m schoolslag met Fanny Lecluyse, 4x100 vrije slag België met Jasper Aerents, Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers of Emmanuel Vanluchene00.30 - 02.15 uur: Hockey mannen: Brazilië - België in poule A03.03 - 05.02 uur:Halve finales en finales zwemmen: halve finale 100m vlinderslag met Kimberly Buys, halve finale 200m vrije slag met Glenn Surgeloose (ov), halve finale 100m schoolslag met Fanny Lecluyse (ov), finale 4x100m vrije slag België met Jasper Aerents, Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers of Emmanuel Vanluchene (ov)

Het volledige programma vindt u hier. 14.30-19.00 uur: Kwalificaties kleischieten Trap 125 met Maxime Mottet

© BELGA

Wat moet u weten? De ‘duif’, een schijf in klei, wordt vanuit een vast punt in onvoorspelbare hoeken weggeschoten. De schutter moet die schijf proberen raken. De 24-jarige Mottet haalde vorig jaar brons op het WK. Om morgen de finale te mogen schieten moet hij zich bij de top 12 scharen. Mottet is de jongste van het veld.

14.45 - 03.00 uur:Gymnastiek: Kwalificaties allround individueel en landenteams met Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys, Laura Waem

© Photo News

Wat moet u weten? De meisjes turnen op vier toestellen: sprong, brug met ongelijke leggers, balk en vloer. Zowel individueel als voor landenploegen wordt een klassement opgemaakt. Twaalf landenploegen zijn gekwalificeerd. De beste acht gaan naar de finale. Daar gaan ook onze meisjes voor, al wordt dat aartsmoeilijk. Kwalificatie voor de Spelen was al een stunt, het was geleden van 1948. Nadien kreeg de ploeg nog af te rekenen met blessures. Zo moest Axelle Klinkaert (15), die het team met de hoogste individuele score door het ultieme testevent voor de Spelen loodste, afzeggen door een knieblessure. (meer over de tegenstanders hieronder, bij de internationale hoogtepunten)

15.00 uur: Gewichtheffen mannen -56kg met Tom Goegebuer

© BELGA

Wat moet u weten? De gewichtheffers moeten op de Spelen twee onderdelen combineren, trekken en stoten, de opgetelde score bepaalt hun eindresultaat. Bij het trekken hef je de halter in één vloeiende beweging boven het hoofd. Bij het stoten wordt de halter eerst voorgeslagen op borsthoogte, en dan in een tweede beweging boven het hoofd getild. In elk onderdeel krijgen ze drie pogingen. Ze kiezen zelf hoeveel gewicht ze proberen heffen. Goegebuer (41) kreeg pas twee weken geleden te horen dat hij naar de Spelen mocht, door het schrappen van de Russische gewichtheffers. Al die tijd bleef hij wel trainen. Hij werd dertiende op de Spelen in 2008 en twaalfde op de Spelen in 2012. In 2013 werd hij Europees kampioen.

15.00- 22.25 uur:Judo mannen -66kg met Jasper Lefevere

© Photo News

Wat moet u weten? Voor Kortrijkzaan Lefevere (IJF 40) zijn het de eerste Spelen. Hij opent tegen de sterke Kazach Lefevere (BEL) - Smagulov (KAZ). Als hij dat overleeft wacht waarschijnlijk de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld Changrim An. Lefevere (28) is dokter in de chemie, hij heeft geen Bloso-contract, en moest dus zijn eigen boontjes doppen om tot in Rio te geraken.

15.00-21.00 uur:Eventing (onderdeel dressuur) met Karin Donckers (Fletcha van ’t Verahof) en Joris Vanspringel (Lully des Aulnes)

© BELGA

Wat moet u weten? Eventing (vroeger ‘military’ genoemd) is de combinatie van dressuur, cross country en jumping. De eerste groep deed de dressuurproef zaterdag. Donckers en Vanspringel zitten in de tweede groep die vandaag in actie komt. Donckers (45) neemt voor de 6de keer deel aan de Spelen. Beste resultaat: 4de plaats met ploeg in Barcelona 1992. Rijdt nu naar eigen zeggen op haar beste paard ooit. Outsider voor medaille, maar in principe zijn de Duitsers outstanding, dus de kans is klein. Voor Joris Vanspringel (53) zijn het de vierde Spelen. Er zijn ook medailles per ploeg, maar daarvoor moet een land drie combinaties hebben, daarin doet België dus niet mee.

16.00 uur:Tennis mannen met David Goffin - Sam Groth (Australië)

© BELGA

Wat moet u weten? De Australische hardhitter Sam Groth (28) is zondag niet meteen een zachtgekookt eitje voor een eerste ronde. Desondanks mag het niet onoverkomelijk zijn, Groth staat 70ste op de wereldranking, Goffin 13de. En er zit nog een mooi vervolg in voor Goffin, want er zijn enorm veel afzeggingen van toppers. Murray, Djokovic en de half geblesseerde Nadal zijn er wel. Maar liefst elf top 20 spelers zegden af: Roger Federer, Milos Raonic, Tomas Berdych, Stan Wawrinka, Dominic Thiem, Nick Kyrgios, Bernard Tomic, Richard Gasquet, John Isner, Sam Querrey en Feliciano Lopez.

17.14 - 21.20 uur:Wegrit vrouwen met Anne-Sophie Duyck, Lotte Kopecky, Anisha Vekemans

© BELGA

Wat moet u weten? De piepjonge Kopecky (19) werd tot haar eigen verrassing geselecteerd. Een medaille zou een nóg grotere surprise zijn. Op de slotdag van de Tour sprintte ze in Parijs toch 9de plaats in een galawedstrijd. Lichtgewicht Anisha Vekemans zou in Rio een parcours op haar maat vinden. Ann-Sophie Duyck (29) is als nationaal kampioene tijdrijden misschien meer bezig met de tijdrit van volgende woensdag. (hieronder meer over de internationale favorieten)

18.20 - 20.27 uur:Reeksen zwemmen: 200m vrije slag met Glenn Surgeloose, 100m schoolslag met Fanny Lecluyse, 4x100 vrije slag België met Jasper Aerents, Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers of Emmanuel Vanluchene

© BELGA

Wat moet u weten?Surgeloose werd dit jaar al 5de op het EK in Londen, en snoepte toen het Belgisch record af van Pieter Timmers op de 200m. Timmers zelf laat de 200m in Rio vallen om zich te concentreren op de 100m. Lecluyse verwacht meer van de 200m schoolslag, maar mikt op de 100m toch ook op de halve finales. In Londen zwom ze enkel de 200, en miste toen op 35 hondersten de halve finale. Intussen werd ze wel sterker, en won vorig jaar goud op het EK 200m kortebaan. De 4x100 mannen haalde op het EK in mei nog brons, maar een medaille hangt vannacht niet in de lucht. De VS, Australië en Frankrijk zijn buiten categorie (meer hieronder bij de internationale hoogtepunten). Een finale kan wel voor de Belgische vier. Maar met onder andere Italië, China, Rusland zal het allemaal dicht bij elkaar liggen.

00.30 - 02.15 uur: Hockey mannen: Brazilië - België in poule A

Wat moet u weten? De Red Lions zijn goed begonnen aan het toernooi, ze versloegen zaterdag Groot-Brittanië (4de op wereldranking) met 4-1. Brazilië is veel zwakker, en er worden dus veel Belgische doelpunten verwacht, belangrijk voor het doelpuntensaldo in poule A. De geblesseerde topschutter Tom Boon wordt waarschijnlijk nog een wedstrijd gespaard. Na de vijfde plaats in Londen 2012 gaan de Red Lions nu voor een medaille. Topschutter Tom Boon viel in Rio uit met een scheurtje in de hamstring en mist daardoor zeker al de eerste twee groepsmatchen. De drie toplanden in het hockey zijn Duitsland, Nederland en Australië, zij staan nog een trapje hoger dan de rest. Nog nooit kon België op een groot toernooi een wedstrijd winnen tegen een van deze landen.

INTERNATIONALE HOOGTEPUNTEN

De Zuid-Koreaanse ploeg kan in het boogschieten bij de vrouwen (13.00 uur) een achtste (!) opeenvolgende gouden medaille halen.

In de kwalificaties van de artistieke gymnastiek (14.45 - 03.00 uur) is het ook uitkijken naar de Amerikaanse meisjes. Hun ploeg werd omgedoopt tot de ‘fierce five’. We zullen zo Simone Biles aan het werk zien. De nieuwe ster van het turnen, en verwacht om uit te groeien tot een van dé gezichten van deze Spelen. Maar de ploeg bevat ook Gabrielle Douglas, de ster van Londen. Zet de oude ster de nieuwe ster misschien nog in de schaduw?

De favorieten in de wegrit bij de vrouwen (17.14 - 21.20 uur) zijn de Britse wereldkampioene Lizzie Armitstead en de Franse Pauline Prévot. Die twee vochten in Rio al een pittige catfight uit. Ook Nederland heeft met Marianne Vos and Anna van der Breggen twee kanshebbers.

© Photo News

In het zwemmen is het uitkijken naar de Brit Adam Peaty, hij zwom zaterdag in de reeksen van de 100m schoolslag een fenomenaal wereldrecord van 57.55. Ter vergelijking, het wereldrecord van Frédérik Deburghgraeve in Atlanta was 1.00.60. Peaty leek nog een stuk sneller te kunnen. Laat hij dat in de finale (03.53 uur) zien?

De vrouwelijke superster, Katie Ledecky, duikt vandaag voor het eerst het water in voor de 400m. Verbetert de 19-jarige Amerikaanse in de finale (04.01 uur Belgische tijd) haar wereldrecord?

Maar de meeste aandacht van allemaal zal waarschijnlijk gaan naar de comeback van Michael Phelps. Waarschijnlijk wordt hij tijdens de reeksen van de 4x100 nog gespaard, maar maakt hij wel zijn opwachting in de finale (04.54 uur Belgische tijd). Het kan zijn eerste goud worden. Maar dan moeten de Amerikanen wel voorbij wereld- en olympisch kampioen Frankrijk. Onder leiding van Cameron Mc Evoy - die nog slechts honderdsten verwijderd is van het zeven jaar oude wereldrecord - is ook Australië een te duchten concurrent.

© AFP

Meer sportnieuws