© BELGA

Braziliaanse regering weigert bezoek van koningspaar aan opvang voor straatkinderen

Favela’s in Rio “te onveilig” voor Filip en Mathilde

150 favelakinderen zouden in Rio dansen en zingen voor Filip en Mathilde, op de dag van de olympische openings-ceremonie. Maar het konings-paar moest op het laatste nippertje afzeggen van de Braziliaanse regering uit “veiligheidsoverwegingen”. “Onzin”, zegt Jan Daniëls van ngo Kiyo. “Ze willen niet dat achterkant van de Braziliaanse medaille getoond wordt.”

jvr

Ze hadden een musical ineen gebokst en hun schoenen opgeblonken, de kinderen die in Rio de Janeiro worden opgevangen door Kiyo. De Belgische ngo werkt in de Braziliaanse miljoenenstad met jongeren die op straat, in de sloppenwijken of in de gevangenis wonen. Die zouden zich vrijdag, de dag dat de Olympische Spelen even verderop met veel bombarie openden, van hun mooiste kant laten zien, aan de Belgische koning en koningin nog wel. Die zijn in het land voor de openingsceremonie en zouden vooraf het goede werk van Kiyo even in de kijker zetten.

“En toen werd ik gebeld door de Belgische ambassade”, zegt Jan Daniëls van Kiyo. “Het was vier uur ’s nachts, nog geen tien uur voor het bezoek zou plaatsvinden. Maar plots mochten Filip en Mathilde niet komen.” De regering van interim-president Michel Temer – die aan de macht kwam nadat Dilma Rousseff werd opzijgeschoven – had de ambassade laten weten dat de autoriteiten de veiligheid van het koningspaar niet konden garanderen. Dus werd hen “sterk afgeraden” om het bezoek te laten doorgaan.

Troostprijs

“Eigenlijk kwam er een verbod”, zegt Daniëls. “Terwijl de overheid al twee weken weet dat dit bezoek zou plaatsvinden en we hier op tien minuten rijden van het stadion waar de openingsceremonie plaatsvindt zijn. De regering wil graag het mooie Brazilië laten zien, maar de achterkant van de medaille wil ze niet tonen. Hier is een sportveld aangelegd dankzij Belgische solidariteit, onze kinderen zouden een mooi feest geven, maar nu blijven ze ontgoocheld achter.” Als troostprijs mocht Jan Daniëls de vorsten in een museum voor moderne kunst in Rio ontmoeten met een afvaardiging van zijn sloppenwijkkinderen.

Meer sportnieuws