Belgische cross trapt internationaal seizoen op gang

Print

Op 11 september wordt op en rond de Muur van Geraardsbergen een nieuwe cross georganiseerd. De wedstrijd past in een nieuw veldritproject waar nog nog vijf andere veldritten in gepast zullen worden.

Terwijl de voorbije jaren het veldritseizoen op gang werd geschoten met de Steenbergcross in Erpe-Mere vindt dit jaar de eerste cross iets vroeger op het seizoen plaats met de nieuwe cross op en rond de Muur van Geraardsbergen op 11 september.

Geraardsbergen is geen onbekend terrein in veldritland. Zowel in 1996 als 1997 won Mario De Clercq al een cross op de flanken van de Muur, in januari 1998 pakte Marc Janssens er zijn tweede van drie nationale titels.

De organisatie van de cross in Geraardsbergen is in handen van VZW Sportidee en past in een project met nog een vijftal andere wedstrijden. Bezieler Chris Mannaerts is tevreden dat het gelukt is om de cross alsnog op de internationale kalender te krijgen, met dank aan de KBWB en de UCI. “Op 11 september was er nog geen internationale cross gepland”, zegt hij. “Daardoor konden de toppers het nog niet tegen elkaar opnemen voor ze afreizen naar de wereldbekercrossen in Amerika, later in september. Op de cross rond de Muur in Geraardsbergen zullen ze de benen in ieder geval al eens goed kunnen testen. Spektakel verzekerd, want de renners zullen effectief de Muur opfietsen. Eenmaal aan de kapel, duiken de modderduivels het veld in, waar hen nog wat extra klauterwerk wacht, vooraleer ze opnieuw naar beneden duiken.”

Een week nadien vindt op 17 september de B-cross in Vorselaar plaats, de Steenbergrcoss staat gaat gepland op 18 september waarna de crossers richting zetten naar de States voor de twee Wereldbekerproeven in Las Vegas (21/09) en in Iowa City (24/09).

Meer sportnieuws