© BELGA

Dit staat er komend weekend op het spel in eerste klasse

KV Mechelen mocht vorige week het vernieuwde AFAS-stadion inwijden tegen Club Brugge, vrijdag (20u30) is het de beurt aan Oostende om de landskampioen te ontvangen in de nieuwe Versluys Arena. Die raakte met de hulp van een zeventigtal fans net op tijd af.

Brugge kon op de eerste speeldag al veel vertrouwen putten uit de 0-2 zege in Mechelen. Oostende ging met 2-1 de boot in bij Racing Genk. Het speelde daar lang niet slecht, maar faalde in de afwerking. De geschiedenis spreek niet in het voordeel van de Kustboys. Nog nooit kon Oostende in een thuisduel winnen van Brugge. Twee keer werd er gelijkgespeeld, zes keer verloren. In de reguliere competitie werd het afgelopen seizoen 0-2, in de play-offs, waarvoor Oostende wegens de verbouwingswerken naar Roeselare uitweek, 0-1.

Zondag staan ook in Gent twee teams tegenover elkaar die afgelopen seizoen play-off I speelden. De Gentenaars ontvangen Racing Genk, dat vorige week in Kortrijk vrede moest nemen met een 1-1 gelijkspel. In de play-offs speelden Gent en Genk enkele maanden terug 0-0 gelijk, in de reguliere competitie hield Gent wel de drie punten thuis (1-0).

Gent-Genk sluit zondagavond (20u00) de speeldag af. In de namiddag (14u30) heeft Lokeren dan al Westerlo partij gegeven. Lokeren gaat naar de eerste punten op zoek, Westerlo naar de eerse driepunter. Om 18u00 zal RSC Anderlecht de uitschakeling in de Champions League willen doorspoelen. Dat moet dan gebeuren tegen Kortrijk. Anderlecht opende vorige week met een 1-2 zege in Moeskroen, maar die kwam pas laat in de match tot stand. Tot minuut 62 stond de vicekampioen 0-1 achter.

Moeskroen speelt zaterdag (18u00) opnieuw thuis en hoopt nu wel punten te kunnen pakken in een Henegouwse derby tegen Charleroi, dat met een 1-0 zege tegen Waasland-Beveren startte. Zaterdag om 20u00 neemt Waasland-Beveren het op tegen Zulte Waregem, competitieleider na een 3-0 overwinning tegen Eupen, en staan met Eupen en Mechelen twee verliezers van de vorige speeldag tegenover elkaar. Standard speelt om 20u30 de eerste thuismatch van het seizoen. Vorige week werd na een zwakke vertoning pas in extremis een 2-2 gelijkspel uit de brand gesleept in Westerlo. De Rouches moeten dus op op zoek naar eerherstel tegen Sint-Truiden, de club waar hun ex-voorzitter Roland Duchâtelet opnieuw de touwtjes in handen heeft.

Meer voetbalnieuws