© Photo News

Bondscoach eventing dicht Karin Donckers medaillekansen toe

Marc Rigouts is de bondscoach van de Belgische eventingruiters. De sportieve baas van Karin Donckers en Joris Vanspringel kijkt de Olympische Spelen met vertrouwen tegemoet.

“De omstandigheden zijn aanwezig om hier een goeie prestatie neer te zetten”, vertelt hij donderdag in Rio. “De paarden zijn goed in vorm, de ruiters hebben een heel goeie voorbereiding achter de rug. We hebben er ook voor gekozen Joris en Karin al heel vroeg zekerheid te geven over hun selectie. Begin mei kregen zij al te horen dat zij naar Rio zouden gaan, wat een groot verschil maakt in de voorbereiding.”

Vanspringel (53) en Donckers (45) zijn door de wol geverfd. “Ze zijn heel erg ervaren. Ik moet hen niet meer vertellen wat zij moeten doen. Af en toe stel ik wat dingen in vraag, voeg hier en daar wat zaken toe, maar meer ervaren ruiters kunnen we eigenlijk niet wensen. Over iemand als Karin, die op het laatste WK vijfde werd en dertiende staat op de wereldranglijst, kan je moeilijk zeggen dat zij nog veel moet leren. Mijn rol was vooral analyses maken van de selectiewedstrijden, foutjes opsporen en met de trainers de werkpunten aanduiden. Kleine details kunnen het verschil maken.”

Rigouts gelooft alvast dat Karin Donckers een medaille kan halen. “Als je vijfde wordt op de Wereldspelen en dan twee jaar kan groeien met dezelfde combinatie, dan kan je op de Spelen net zo goed een gouden medaille winnen als achtste worden. De top ligt heel dicht bij elkaar. Ik verwacht dat de beslissing zal vallen in de finale van de springcompetitie. De Duitsers zijn enorm sterk in de drie disciplines, maar dat is Karin ook en ze heeft sinds eind september alleen maar goeie wedstrijden gereden. Dus ik heb er vertrouwen in. Joris kan dan weer positief verrassen. Ik zou ontgoocheld zijn als hij de finale niet mag springen en dan kan hij daarin nog opschuiven. Maar het moeilijkste punt voor Joris blijft de dressuur. Ik verwacht hem rond de zestiende plaats. Dat zou een succes zijn.”

Dat er in tegenstelling tot de vorige Spelen in Rio geen Belgische ploeg in het eventing is, wijt Rigouts aan pech maar ook aan een te smalle basis waarop kan worden gebouwd. “Wij hadden pech op de Wereldruiterspelen en het EK, twee wedstrijden die in extreme omstandigheden werden afgewerkt. Anderzijds moet je durven zeggen dat onze basis niet breed genoeg is. Wij moeten meer inzetten op de jeugd, op jonge paarden en veel meer een politiek op lange termijn voeren waarbij we opbouwen en zorgen dat we een veel bredere basis voor onze ploeg krijgen.”

Meer sportnieuws