Waterwegen en Zeekanaal wil duurzaam baggeren op Boven-Zeeschelde

Archiefbeeld. Foto: fvv

Waterwegen en Zeekanaal wil duurzaam baggeren op Boven-Zeeschelde

Print
Bornem -

Tot nu toe vonden baggerwerken pas plaats als de beheerder zelf of schippers lokaal ondieptes hadden vastgesteld, die er kunnen komen door verzanding. Met een duurzaam beheerplan voor de Boven-Zeeschelde start men vanaf augustus (deze maand) met een planmatige aanpak.

“Het onderhoud is gepland op de Boven-Zeeschelde tussen de Gentse Ringvaart en de monding van het Zeekanaal in Bornem. W&Z begint met baggeren ter hoogte van Rupelmonde. Vervolgens komen een voor een de zones richting Gent aan de beurt. Omdat de baggerwerken onder water plaatsvinden, verstoren ze het uitzicht nauwelijks”, klinkt het in een persbericht.

Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de rivier. “Europees beschermde getijdennatuur krijgt ook de nodige ruimte. Om de ontwikkeling en instandhouding van de waardevolle slikken en schorren langs de Boven-Zeeschelde te vrijwaren, werkten experten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek mee aan het beheerplan”, zegt men.

Gelijktijdig met de baggerwerken vinden er drie pilootprojecten plaats, bedoeld om de omvang en frequentie van baggerwerken te beperken. In Wichelen en Uitbergen wordt aanzanding van de binnen- naar de buitenbocht verplaatst om het proces te vertragen. In de zone Baasrode wordt een deel van de rivier opgehoogd om er een ecologisch waardevol watergebied te creëren.

Men hoopt de werken in maart volgend jaar af te ronden, nog voor het volgende broedseizoen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio