“Ontsnapt uit de klauwen van IS”, maar Laura H. blijft wel in de cel

Foto: kurdistan24

“Ontsnapt uit de klauwen van IS”, maar Laura H. blijft wel in de cel

Print

Het voorarrest van Laura H. die, naar eigen zeggen, met haar twee kinderen is ontsnapt aan ISIS in Syrië, is met veertien dagen verlengd. Dat heeft de onderzoeksrechter in Rotterdam donderdag bepaald, meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie. H. werd maandagavond, direct na aankomst op Schiphol, opgepakt.

Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak tussen september vorig jaar en 12 juli dit jaar en voorbereiding voor het plegen van terroristische misdrijven. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de vrouw.

H. reisde omstreeks 19 september 2015 met haar nu 27-jarige partner en twee kinderen (1 en 4 jaar) naar Syrië. Vorige maand zei ze in een interview met zender Kurdistan24 dat ze met haar zoons was ontsnapt uit gebied dat onder controle van ISIS staat. Haar man zou haar vorig jaar naar ISIS-gebied hebben meegevoerd.

Datingsite voor moslims

Haar kinderen zijn inmiddels ondergebracht in een pleeggezin.

Het OM verwijst naar Nederlandse onderzoeken. Daarin wordt geconcludeerd dat het voor buitenlandse vrouwen niet aannemelijk is in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd of op een andere manier IS te ondersteunen. De vrouw gaf aan op haar zeventiende te zijn bekeerd tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië.

Nu in het nieuws