Zesde Spelen, eerste medaille voor Belgische amazone?

Karin Donckers in actie tijdens de Olympische Spelen in Londen Foto: Belga

Zesde Spelen, eerste medaille voor Belgische amazone?

Print

Karin Donckers neemt in Rio de Janeiro voor de zesde keer deel aan de Olympische Spelen. In het eventing, dat zaterdag start, hoopt de 45-jarige amazone voor het eerst een medaille te pakken.

“Mijn zesde Spelen, dat kan inderdaad tellen. Het voelt goed, ik ben blij dat ik hier ben”, zegt Donckers donderdag tijdens een persmoment in Rio. “Je kan het natuurlijk niet vergelijken met een eerste keer. Dan weet je absoluut niet wat je te wachten staat. Dat is nu uiteraard wel anders. Na zoveel jaar ben je meer gefocust op de sport en maakt de omgeving minder indruk. Dat is het grootste verschil. Maar het blijft speciaal. Het olympisch dorp, het contact met alle andere atleten ... dat maakt het zo uniek.”

Voor Fletcha van ‘t Verahof, het elfjarige paard van Donckers, was de reis naar Rio de eerste lange verplaatsing. “Het was zijn eerste keer op het vliegtuig maar volgens de dierenarts is alles goed verlopen. Dat geeft mij een heel goed gevoel. ‘So far, so good’, het is toch altijd even afwachten. Het is een lange reis en voor de paarden betekent het meer dan 30 uur rechtstaan. Het laden en lossen vraagt enkele uren, de vlucht die erbij komt.”

Donckers had, zo legt ze uit, in haar lange carrière nooit een beter paard dan Fletcha. “Het is een heel fijn paard om mee te werken, Fletcha heeft heel veel atletisch vermogen, heel veel talent. Het is wel belangrijk dat je hem juist berijdt. Hij is heel fijngevoelig. Al sinds zijn vijfde zijn wij met hem aan het opbouwen naar het hoogste niveau. Twee jaar geleden reden we een heel goed WK in Caen en werden we vijfde. Dat niveau is toch te vergelijken met de Olympische Spelen.”

Donckers haalde nog nooit een olympische medaille. In 1992, bij haar olympisch debuut in Barcelona, werd Donckers vierde met de Belgische ploeg, haar beste uitslag tot dusver. “Hier in Rio heb ik mezelf een plaats in de top acht opgelegd”, stelt Donckers. “Meer is mogelijk, maar dat hangt ook af van de omstandigheden van de dag. Is het zoals vandaag vrij fris of wordt het 30 graden? Voor sommige paarden maakt dat conditioneel meteen een verschil. Maar hoe dan ook heb ik met Fletcha een goeie voorbereiding gehad. Op driesterrenniveau hebben we een aantal goeie resultaten behaald. Drie van de vier laatste wedstrijden hebben we gewonnen. In de laatste wedstrijd stonden we derde na de cross na wereldkampioene Sandra Auffarth en Ingrid Klimke (twee Duitse toppers, red). Toen kon ik jammer genoeg niet springen omdat Fletcha ergens was ingestapt en gehecht moest worden. Zoiets heb je niet onder controle. Als het op de Spelen gebeurt, is het ‘game over’.”

Wat voor Donckers na Rio volgt, is nog een open vraag. Over vier jaar zou ze in Tokio de zeven olympische deelnames van Jean-Michel Saive kunnen evenaren. “Het zal er vanaf hangen welke paarden ik ter beschikking zal hebben, wie de eigenaars zijn, wie er mee in zee wil gaan voor de volgende Spelen. Zelf moet je het natuurlijk ook kunnen blijven opbrengen, de passie en het enthousiasme hebben om als topsporter de inspanningen te blijven leveren.”

Meer sportnieuws