Uitstroom van Belgische Syriëstrijders valt stil: “Mogelijk wel enkelen onder de radar”

Foto: Reuters

Uitstroom van Belgische Syriëstrijders valt stil: “Mogelijk wel enkelen onder de radar”

Print
Er zijn dit jaar nog “zo goed als geen” Belgen naar Syrië vertrokken om daar te strijden. Dat zegt antiterreurorgaan OCAD in De Tijd. “Maar mogelijk blijven er wel enkelen onder de radar”, klinkt het bij minister Jan Jambon.

De daling is al enkele jaren merkbaar, maar dit jaar is er écht sprake van een positieve evolutie. Volgens OCAD zijn er dit jaar “zo goed als geen” Belgen vertrokken naar Syrië om er te gaan strijden. Er waren wel enkele berichten van vertrekkers vanuit ons land, maar die werden niet bevestigd.

Dat wordt bevestigd op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Er is mogelijk wel nog een aantal mensen dat onder de radar blijft, maar de jongste maanden zijn minder dan vijf mensen per maand vertrokken”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck in De Tijd.

Hij benadrukt dat het belangrijk is om voorzichtig te blijven. “En we moeten het op langere termijn opvolgen, maar er is zeker een positieve evolutie.”

Uit de jongste cijfers van het OCAD blijkt dat op dit moment nog 226 Belgen strijden in Syrië. Van de Belgische Syriëstrijders zouden er al 114 teruggekeerd zijn.

Nu in het nieuws