Fit & Gezond

In welke houding zit je nu best op het toilet?

Print
Onder het motto 'omdat jij het zo graag wilde weten' beantwoorden de jongens van het Youtubekanaal SciShow elke week een wetenschappelijke vraag. En omdat het niet altijd over celdelingen of genetica kan gaan, buigen ze zich voor deze aflevering over onze toiletgewoonten.

Verschillende bronnen beweren dat het niet gezond is om je te ontlasten terwijl je zit. Voor de uitvinding van het moderne toilet deden onze voorouders het namelijk duizenden jaren terwijl ze hurkten. Daardoor zou het lichaam beter aangepast zijn aan hurken, waardoor de puborectale spier (die mensen ook in staat stelt ontlasting op te houden) zich beter kan ontspannen en stoelgang makkelijker uit het lichaam kan.

Dat kan, zeggen de jongens van SciShow, al wijzen ze er wel op dat er tot op heden zeer weinig onderzoek gebeurd is naar dit onderwerp en dat de studies die er wel zijn, zo kleinschalig uitgevoerd zijn dat er niet met zekerheid conclusies uit getrokken kunnen worden. Hun advies: het is lang niet zeker dat hurken een positief effect heeft op darmproblemen, dus doe het vooral op de manier waar jij je goed bij voelt. 

 

NIET TE MISSEN