© Photo News

Dit is het ideale scenario van Greg Van Avermaet voor de olympische wegrit

Zaterdag is het D-day voor de wielrenners op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Greg Van Avermaet, een van de Belgische speerpunten, vindt in Brazilië geen parcours op zijn maat, daarvoor moet er te veel worden geklommen, maar toch kijkt hij met vertrouwen uit naar de wegrit.

“De klim is wel zwaar, dat ga ik niet ontkennen, maar hij is niet onoverkomelijk”, vertelde Van Avermaet woensdag. “Ik denk dat ik goed aan het klimmen ben momenteel en dat ik in een goeie conditie steek. Maar de koers winnen door af te wachten, dat wordt moeilijk. We zullen sowieso aanvallend moeten koersen. Het is wel 240 km, vergelijkbaar met een klassieker. Dat moet in mijn voordeel spelen tegenover klimmers. Bergop hoop ik op een goed scenario. Favoriet zijn we niet maar we zijn hier met een sterke ploeg. Voor mezelf is het hopen op het ideale scenario en op een superdag om die koers te kunnen winnen.”

© Photo News

Meeschuiven in een ontsnapping is volgens Van Avermaet de opdracht. “We zijn geen favoriet, wij moeten de koers niet controleren. Zelf zal ik het juiste moment moeten kiezen om in een ontsnapping met sterke mannen te geraken. Dat is het beste. Daarna wordt het een beetje anticiperen op de laatste klim.”

Chris Froome, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde zijn voor Van Avermaet de te kloppen mannen zaterdag. “Echte klimmers zijn sowieso in het voordeel. Zij zijn favoriet, dat wisten we op voorhand. Ik had ook aan Kevin (De Weert, bondscoach) gezegd dat dit parcours op mijn limiet zou zijn. Maar in België is er geen klimmer die zo’n parcours aankan, dus kom je sowieso bij de mannen uit die nu hier zijn. Froome, Nibali en Valverde zijn sowieso favoriet. Wij hebben een sterke ploeg in de breedte maar als we gegroepeerd aan de voet van de laatste klim komen, dan zal een Belg in de top tien al mooi zijn. Maar van die situatie gaan we niet uit. We gaan proberen de koers te maken.”

De aangekondigde hitte -met temperaturen tot 30 graden- die voor zaterdag wordt voorspeld, kan Van Avermaet wel in het voordeel spelen. “Ik ben voorstander van warm weer, heb er zeker geen schrik van. Voor mij zijn het goeie omstandigheden.”

De Spelen zijn voor Van Avermaet een belangrijk doel, benadrukt hij. “Een olympische medaille is ook voor een renner een hele mooie om te winnen, dat geldt voor elke atleet. Renners hebben natuurlijk verschillende doelen op een jaar, klassiekers, de Tour, nu de Spelen, er komt nog een WK aan dat heel bepalend is. Het lijkt een beetje alsof we dit nog meepakken, maar olympisch kampioen worden is voor iedereen een droom.”

Van Avermaet geeft zichzelf “vijf procent” kans op een medaille. “Het is geen parcours dat ons ligt, geen klassieker zoals de Ronde van Vlaanderen. Ik ben in topvorm maar om de koers te winnen of een medaille te pakken, moet alles meezitten. Daar moeten we eerlijk in zijn. We zullen zien wat het zaterdag wordt.”

Tim Wellens voor dubbele opdracht in Rio: “Hoop boven mezelf uit te stijgen”

© Photo News

Tim Wellens verdedigt op de Olympische Spelen in Rio de Belgische kleuren in de weg- en tijdrit. Hij kijkt de wegrit van zaterdag met vertrouwen tegemoet, al belooft het een lastige opdracht te worden.

“De verkenning van het parcours is goed verlopen”, zegt de 25-jarige Limburger woensdag. “Gisteren deden we het verste deel, vandaag de finale. De klim bestaat uit twee delen. Het eerste stuk is redelijk steil, het tweede een beetje lopend. Het is sowieso een mooi parcours, net als dat van de tijdrit. Verder waren er weinig verrassingen.”

Wellens boekte dit jaar al verscheidene mooie zeges. Hij won een rit in de Giro, Parijs-Nice en de Ronde van Polen, en werd eindwinnaar van die rittenkoers. Ook in Rio kan er “iets inzitten”, zegt Wellens.

© BELGA

“Er zit altijd iets in als je een goeie dag hebt. Alles moet passen, de puzzel moet in elkaar vallen. De laatste klim is natuurlijk heel lastig dus ik hoop op een heel goeie dag om mee te kunnen met de besten. Dat zal ik nodig hebben want de superklimmer die je moet zijn om Froome te volgen, die ben ik niet. Ik hoop dat ik boven mezelf kan uitstijgen. Het is ook wel een voordeel voor ons Belgen dat de aankomst beneden ligt, en niet boven. Nu kunnen we eventueel nog terugkeren in de afdaling of op het laatste stuk.”

De juiste vorm heeft Wellens alvast te pakken. “De Ronde van Polen heb ik gewonnen, dertiende worden in San Sebastian was zeker niet slecht. Ik wilde graag de eerste groep volgen maar was niet goed genoeg. Van Rio heb ik een beetje een doel gemaakt, net zoals eerder dit seizoen de Giro, Parijs-Nice, de klassiekers en de Ronde van Polen dat waren. Ik ben niet helemaal naar hier gekomen om incognito mee te rijden. Ik doe gewoon mijn best en hoop zich dicht mogelijk te eindigen.”

“Werkmier” Laurens De Plus wil leren en genieten in Rio

© Photo News

Laurens De Plus is de ietwat verrassende naam in het Belgische vijftal voor de olympische wegrit. De benjamin van de ploeg, amper 20 en neoprof, staat wel te boek als een klimmer. Op het lastige parcours van Rio kan hij zaterdag dus zeker een rol spelen voor ploeggenoten als Van Avermaet, Gilbert en Wellens.

“Het is een wedstrijd die mij door het vele klimwerk op het lijf is geschreven”, zegt De Plus woensdag tijdens een persmoment in het olympisch dorp. “Het is een race voor lichtgewichten, steil, voor de pure klimmers. Voor Greg en Phil wordt het op de limiet, maar er ligt echt wel een kans. We gaan er vol voor.”

© Photo News

De Plus, die voor Etixx-Quick.Step uitkomt, omschrijft zichzelf als “de werkmier van de ploeg”. “Ik moet de jongens bijstaan en helpen waar nodig, in het oog houden dat er geen te grote groepen wegrijden en misschien in een vroege vlucht meegaan. Daarnaast hoop ik vooral veel ervaring op te doen die ik kan meenemen naar de volgende wedstrijden.”

Ondanks het leeftijdsverschil met zijn teamgenoten verliep de integratie vlot, benadrukt De Plus, die de jongste prof in het WorldTourpeloton is.

“Ik word goed opgevangen in de groep. Ze geven mij tips en iedereen apprecieert mij wel. De groepssfeer is echt in orde. Van het leeftijdsverschil merk ik niets, we komen goed overeen”, stelt De Plus. “Ik was natuurlijk heel blij dat ik werd geselecteerd. Ik ben neoprof en had niet verwacht dat ik in mijn eerste jaar zou opgeroepen worden voor de Spelen. Het is allemaal een belevenis, het gaat heel snel. Maar ik besef echt wel dat ik op de Spelen ben en dat ik ervan moet genieten en een zo goed mogelijke wedstrijd moet proberen te rijden.”

Philippe Gilbert: “Olympische wegrit heeft enorme sportieve waarde, zoiets blijft je levenslang bij”

© Photo News

Zaterdag staat de olympische wegrit op het programma op de Spelen in Rio de Janeiro. Philippe Gilbert was er in 2004 bij toen Axel Merckx op de Spelen in Athene brons veroverde.

“Ik was heel blij dat ik er toen bij was”, aldus de Belgische kampioen, die op zijn derde Spelen aantreedt. “Op zo’n moment besef je hoe belangrijk een medaille is. Wanneer je derde wordt op een WK, dan is dat een ontgoocheling. Wanneer dat het geval is op de Spelen, dan is dat een reden om te vieren. Dat is het grote verschil. De olympische wegrit heeft een enorme sportieve waarde. De uitslag blijft je vier jaar en zelfs levenslang bij.”

© Photo News

Woensdag verkende het team van bondscoach Kevin De Weert het zware parcours. “Het eerste deel van de klim zal pijn doen”, aldus Gilbert. “Het is zeer steil en tamelijk lang, 4 km, met stijgingspercentages tot 10 procent en soms zelfs meer dan 18 procent. Zo’n beklimming bestaat niet in België.”

“Met vijf zullen we de koers niet kunnen controleren. In 2012 in Londen had Groot-Brittannië een fantastisch team en ook zij slaagden er niet in de wedstrijd te controleren. Het zal tot het eind een open strijd zijn”, besloot Gilbert.

Volgens Serge Pauwels zullen de Belgen flexibel moeten zijn. “Het komt er op aan in staat te zijn zich aan te passen”, aldus Pauwels. “We zullen met elkaar moeten praten. Het parcours is heel zwaar, zeker op het einde. Het ligt me wel, maar als we renners als Nibali, Froome en Valverde laten aanvallen op het eind, dan wordt het moeilijk.”

Meer sportnieuws