Al 80 klachten tegen online racisme van Vlaamse Verdedigings Liga

Foto: Dirk Kerstens

Al 80 klachten tegen online racisme van Vlaamse Verdedigings Liga

Berchem -

De racistische uitlatingen op de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga hebben een regen van klachten tot gevolg. Intussen heeft de beheerder zich verontschuldigd tegenover de ouders van de overleden Genkse jongen en de pagina zelf van Facebook gehaald.

In Antwerpen trok gisteren een tachtigtal mensen naar het politiekantoor van Berchem om klacht in te dienen tegen de Vlaamse Verdedigings Liga en tegen onbekenden. Ze lieten een proces-verbaal opmaken en zullen het nummer daarvan via sociale media verspreiden. Iedereen die dat wenst, kan met dat nummer naar de politie van zijn gemeente om zich bij de klacht aan te sluiten.

Ook de stad Genk, waar de verongelukte jongen Ramzi woonde, overweegt klacht in te dienen tegen de Liga. Burgemeester Wim Dries wil alleen nog wachten op de goedkeuring van de familie.

De initiatiefnemers van de Facebookpagina moeten in ieder geval in het najaar voor de rechter verschijnen naar aanleiding van een klacht die al eerder werd ingediend door Unia, het centrum voor gelijke kansen. “Het gaat om een klacht van april vorig jaar”, zegt Bram Sebrecht van Unia. “Maar wij hebben daar nu ook de reacties op de dood van Ramzi aan toegevoegd.”

Gunther Vleminx, de oprichter van de Liga en de beheerder van de Facebookpagina, heeft inmiddels de omstreden pagina van het internet gehaald.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio