“Desastreus migratiebeleid van sp.a en Groen heeft racisme gevoed”

Foto: BELGA

“Desastreus migratiebeleid van sp.a en Groen heeft racisme gevoed”

Print

Dat de N-VA racisme aanwakkert, vindt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) onzin. Hij kaatst de bal terug naar sp.a en Groen. “Als er een klimaat bestaat waarin racisme gedijt, dan is dat een gevolg van hun desastreus migratiebeleid.”

De gedeelde politieke verontwaardiging over de racistische internetreacties op de dood van Ramzi Mohammad Kaddouri, een Vlaamse tiener uit Genk met Marokkaanse roots, maakte snel plaats voor het vingerwijzen naar de N-VA. De sp.a en Groen vinden dat de N-VA racisme en discriminatie aanwakkert, ook het woord hypocrisie werd in de mond genomen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageert fel. “Wie een desastreus opengrenzenbeleid voert, zal verdeeldheid oogsten”, zegt Francken in De Standaard. Hij vindt dat Groen-kamerlid Kristof Calvo “op kap van doden politiek recupereert”.

‘Te laks’

“Als er een klimaat is waarin racisme gedijt, dan is dat een gevolg van een desastreus migratiebeleid waarvan veel Vlamingen in het stemhokje zeggen dat ze het te laks vinden”, zei Francken ook in het Radio 1-programma De Ochtend. “Dat beleid is jarenlang gevoerd door de sp.a en Groen.”

Francken brengt de snel-Belgwet in herinnering, net zoals de regulariseringen uit het verleden en het migrantenstemrecht. Hij spreekt ook van een heel laks beleid op het vlak van repatriëring. “Deze regering pakt de problemen aan met een humane en kordate aanpak.”

De staatssecretaris benadrukt ook nog dat hij racisme niet goedpraat. “Het is niet omdat er een desastreus migratie- en opengrenzenbeleid gevoerd is, dat je racistische uitlatingen moet doen.”

‘10 jaar’

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) reageert vandaag via Twitter opnieuw op de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken. De sp.a-politica vergist zich wel in één van haar stellingen: N-VA zit pas sinds 2014 in de federale meerderheid en dus niet “de afgelopen tien jaar”.

Nu in het nieuws