"Goed nieuws" van Olympische Spelen betekent nieuwe klap voor Belgische judoka

Foto: Belga

"Goed nieuws" van Olympische Spelen betekent nieuwe klap voor Belgische judoka

Print
De Belgische judoka Ilse Heylen heeft enkele dagen voor de start van de Olympische Spelen te horen gekregen dat ze alsnog naar Rio mag. Dat zou heel goed nieuws geweest zijn, als ze het bericht een beetje vroeger gekregen had. Heylen raakt nu niet meer op tijd in Brazilië, laat staan dat ze nog op gewicht komt om in haar gewichtsklasse te vechten.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, kortweg BOIC, kreeg net voor de start van de Olympische Spelen nog een brief in de bus van de Internationale Judo Federatie. "Beste voorzitter, met genoegen kunnen wij melden dat door een last-minute afzegging uw atlete Ilse Heylen alsnog uitgenodigd wordt om deel te nemen aan de olympische judocompetitie in Rio."

Heylen zelf kreeg het nieuws woensdagavond om 22 uur te horen, de 39-jarige judoka had tot vandaag 13 uur (Braziliaanse tijd) de tijd om te bevestigen of ze al dan niet zou deelnemen.

Ze had echter niet zoveel tijd nodig, het antwoord volgde meteen. "Na het verlies tijdens de kwalificaties en de emotionele rollercoaster na het incident op de Masters én het feit dat we dit nieuws pas zo laat te horen krijgen, is er opnieuw verdriet in ons huis", luidt het de mail van Heylen en haar coach Olivier Berghmans. "En dat net op het moment dat Ilse begon te verwerken dat ze niet zou deelnemen aan haar vierde Olympische Spelen op rij."

"Een wonde die stilaan aan het helen was, werd zonet opnieuw opengereten", aldus Berghmans. "Hoewel de federatie de procedure respecteert, zijn hier toch geen woorden voor." 

De olympische judocompetitie start op 7 augustus. "Er is dus geen tijd meer voor Ilse om zich voor te bereiden om te vechten. Het is ook onmogelijk voor haar om nog op gewicht te raken (Heylen vecht in de competitie -52 kilo, nvdr.), of om nog op tijd in Rio te raken. Ze kan toch niet meer dan twaalf uur in een vliegtuig gaan zitten amper drie dagen voor de competitie. Na haar vorige prestaties is gewoon op de tatami verschijnen gewoon niet genoeg voor ons. Met groot verdriet moeten we dan ook de uitnodiging weigeren."

Palmares

Het ziet er dus naar uit dat Heyen niet zal terugkeren uit haar dit jaar aangekondigde pensioen. De 39-jarige judoka kan terugkijken op een indrukwekkend palmares. Op haar debuut op de Olympische Spelen van 2004 in Athene behaalde ze een bronzen medaille in de gewichtsklasse tot 52 kilogram. Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking moest ze genoegen nemen met een zevende plaats en op de Olympische Spelen van 2012 van London verloor ze de kamp om het brons.

Tussendoor schitterde ze ook enkele keren op het Europees kampioenschap met een gouden plak in 2005. Op het EK werd ze bovendien ook één keer tweede en drie keer derde.

Meer sportnieuws