Politie trekt loon met kwart op dankzij premies

Foto: Photo News

Politie trekt loon met kwart op dankzij premies

Print

De bijna 40.000 politiemensen in ons land trekken hun basisloon met gemiddeld 27 procent op dankzij een waslijst aan premies. De inspecteurs bij de lokale politie, met bijna 20.000 de grootste groep bij de politie, zagen hun basiswedde vorig jaar zelfs met een derde (32 procent) aandikken via extra vergoedingen en toelagen, schrijft De Tijd.

Dat blijkt uit looncijfers die N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Vorige week slaakten de politievakbonden nog een noodkreet over het loon van politiemensen. Die zouden veel te weinig verdienen in vergelijking met andere ambtenaren.

Politiemensen kunnen aanspraak maken op een hele reeks premies: 57 bij de lokale politie en zelfs 78 bij de federale politie. De verantwoordingen voor al die extraatjes zijn divers, maar soms overlappen ze. Er zijn bijvoorbeeld premies ‘mentor’, ‘opleider’ of ‘onderwijsopdrachten buiten dienst’, alsook ‘tweetalig vereiste kennis’, ‘diploma’, ‘sociale promotie’ of gewoon ‘bereikbaar’.

In totaal kosten al die premies de Belgische schatkist op jaarbasis bijna 415 miljoen euro extra, boven op de kosten voor het basisloon van politiemensen, zo’n anderhalf miljard euro. Volgens N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote zijn de premies dus een belangrijk onderdeel voor het berekenen van het werkelijke loon van politiemensen.

Nu in het nieuws