Dode en gewonden bij steekpartij in centrum Londen

Print
De negentienjarige man die is opgepakt in verband met de steekpartij in hartje Londen heeft het ziekenhuis mogen verlaten en vertoeft nu in een politiecel in het zuiden van de Britse hoofdstad. Dit heeft de openbare omroep BBC donderdag gemeld. Het zou gaan om een Noor van Somalische afkomst. De gedode vrouw is een Amerikaanse. De gewonden komen uit het Verenigd Koninkrijk zelf, de VS, Israël en Australië.

De man is gearresteerd voor moord. "Wij blijven onze onderzoekspistes op de mentale gezondheid (van de verdachte) focussen terwijl wij de geest openhouden in verband met het motief", zo citeerde de commerciële zender ITV de Londense politie.

Herdenking vermoorde Jo Cox

"De politie kreeg woensdag om 22.33 uur (23.33 uur Belgische tijd) een oproep binnen over een man die in het bezit was van een mes en op Russell Square mensen zou hebben verwond", zo luidt het in een politiemededeling. Volgens SkyNews vond de aanval plaats op enkele meters van een bloemenhulde aan het vermoorde Labour-parlementslid Jo Cox. De politie blijft intussen mensen oproepen getuigenis af te leggen, meldde ITV.

Agenten gingen ter plaatse, samen met de Londense ambulancedienst, en troffen er zes gewonden aan. Een vrouw kreeg ter plekke nog verzorging, maar overleed korte tijd later. 

Drie van de vijf gewonden hebben donderdag het ziekenhuis mogen verlaten, zo hebben Britse media op gezag van de politie gemeld.

Mentale problemen

De politie kon om 22.36 uur een 19-jarige man arresteren, bij zijn arrestatie werd een stroomstootwapen gebruikt. Hij verblijft momenteel in het ziekenhuis, meldt de Londense politie in een persbericht. Volgens de politie lijkt het er sterk op dat de dader mentale problemen heeft. Toch wordt ook nog rekening gehouden met de mogelijkheid van terrorisme.

Momenteel is de politie massaal aanwezig op de plek van de aanval, en de veiligheidsperimeter werd intussen vergroot, zo stelde een BBC-reporter ter plaatse vast.

Het incident gebeurde slechts enkele uren nadat de Londense autoriteiten aankondigden dat er 600 extra gewapende politieagenten zouden ingezet worden in de hoofdstad, na de recente terreuraanslagen.

"Londenaars moeten oren en ogen politie zijn"

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft de bevolking tot kalmte aangemaand na de steekpartij van woensdag waarbij een vrouw is omgekomen en vijf andere mensen gewond zijn geraakt, zo hebben meerdere Britse media donderdag gemeld. Khan riep op tot "kalmte en waakzaamheid" terwijl de politie uitvist of het incident al of niet met terrorisme heeft te maken. "Signaleer alstublieft gelijk wat verdacht is aan de politie. Wij hebben een vitale rol te spelen door als oren en ogen te dienen voor de politie en de veiligheidsdiensten, en om ertoe bij te dragen dat Londen beschermd is".

De burgemeester beklemtoonde dat de veiligheid van de Londenaars zijn "eerste prioriteit" is. Volgens ITV heeft de burgervader zijn vakantie onderbroken en komt hij naar Londen terug. Khan is sinds mei als verkozen opvolger van Boris Johnson burgemeester van Londen en is lid van Labour. Voordien zetelde hij in het parlement.

Nu in het nieuws