Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Boonen was de strafste van allemaal”

Vier Antwerpse gangmakers hebben mooie herinneringen aan wielervedetten. Dat zijn van links af: Edwin Smeulders, Denis Luckermans, Walter Huybrechts en Eddy Mertens. Foto: WAS

“Boonen was de strafste van allemaal”

Wielrennen Na-Tour dernycriterium Antwerpen - Vier Antwerpse gangmakers over hun mooiste herinneringen

Veel volk voor het dernycriterium in Antwerpen gisteren. Uiteraard kwamen zij voor winnaar Tom Boonen en co, maar eigenlijk zijn de gangmakers net zo belangrijk. Zij moeten de renner achter hen zo goed mogelijk naar de finish leiden. Vier Antwerpse gangmakers halen herinneringen op.

Walter Huybrechts, Eddy Mertens, Denis Luckermans en Edwin Smeulders reden gisteren rond met respectievelijk Tom Boonen, Gert Dockx, Jasper Stuyven en Patrick Van Staeyen. Zij bewaren mooie herinneringen aan sommige wielervedetten.

“Wat mij betreft, was Tom Boonen de strafste van allemaal”, stelt Walter Huybrechts, al 35 jaar gangmaker. “Vier keer heb ik met hem in Antwerpen gewonnen. Zijn atletische capaciteiten zijn haast onuitputtelijk, maar vooral zijn charisma is uitzonderlijk. Ik beschouw hem als mijn jongere broer, al zijn er weinig lichamelijke gelijkenissen (lacht). Ik herinner me dat hij dik tien jaar geleden vroeg om achter mij te mogen rijden in een dernycriterium in Deurne. Hij kende mijn naam niet, maar had me al bezig gezien met Johan Museeuw en omschreef me als ‘die pompier'. Toen wisten de organisatoren dat hij mij bedoelde. We kregen toen ongeveer hetzelfde bedrag om te starten. Dat is ondertussen wel veranderd (schaterlacht).”

Ook Eddy Mertens heeft al een lange staat van dienst. “In Antwerpen won ik twee keer. Een keer met Greipel en vorig jaar met Van Avermaet. Toch moet ik toegeven dat de strafste renner iemand anders was. Ik werd hier eens tweede met Peter Sagan, die het moest afleggen tegen Tom Boonen in een millimeterspurt. Als je nu ziet wat een vedette die kerel is geworden, dan moet ik toegeven dat hij de meest imponerende renner is die ooit achter mij gereden heeft.”

Cancellara

Denis Luckermans is nog maar zes jaar aan de slag op de brommer, maar denkt spontaan aan Fabian Cancellara als hij terugblikt. “Ik moest me als reservegangmaker alleen bekommeren om Cancellera en reed vijf meter achter hem, voor het geval er iets zou gebeuren en ik moest inspringen. Achter die grote kampioen rijden en zien hoe hij zich op een kletsnat wegdek als een acrobaat voortbewoog: gewoon onvergetelijk. Het heeft een tijdje geduurd voor ik de knepen van het vak onder de knie had. Zowat iedere gangmaker maakt dezelfde fout in het begin. Ik ben zelf renner geweest en in het begin denk je nog als renner, maar dat is fout. Je moet de persoon achter je zo veel mogelijk uit de wind proberen te zetten.”

Edwin Smeulders is nog maar een tweetal jaar actief als gangmaker. “Ik heb de plaats ingenomen van een monument als Raymond Persyn. Van andere gangmakers krijg ik veel goede raad en dat wijst erop dat ik goed aanvaard ben. Het doet ook telkens deugd om een welgemeende bedanking te krijgen van de renners die achter me reden.”