Kinderen met autisme leven zich uit in De Funfabriek

Een groepsfoto is een must aan het einde van De Funfabriek. Foto: bdd

Kinderen met autisme leven zich uit in De Funfabriek

Print
Beerse / Vosselaar -

In een bedrijfsgebouw in Osseven in Vosselaar eindigde woensdag de eerste editie van De Funfabriek. Het gaat om een driedaags kamp voor kinderen tussen 6 en 12 jaar met autisme.

De initiatiefnemers van De Funfabriek zijn Griet Peeraer (41) en Heleen Van Den Heuvel (31), beiden uit Beerse. Ze werken respectievelijk als leerkracht en kinesist in Vibo De Brem, een school voor buitengewoon onderwijs in Oud-Turnhout.

De Funfabriek richt zich tot kinderen met autisme uit de lagere school die normaal tot goed begaafd zijn. “In het normale circuit - jeugdbeweging, sportclubs, speelpleinwerking, enzovoort - durven deze kinderen wel eens uit de boot te vallen”, zegt Heleen. “Ze voelen zich dan niet goed in hun vel: te druk, te veel kinderen bij elkaar, te weinig structuur. Vaak hebben vrijwilligers te weinig kennis van autisme, ondanks al hun goede bedoelingen.”

Griet en Heleen kozen bewust voor een kleinschalige aanpak. Maximum twaalf kinderen konden dagelijks terecht in De Funfabriek. “Vooraf zijn we bij iedereen thuis op bezoek geweest om te weten wat bij de kinderen voor stress zorgt en wat hen interesseert”, zegt Griet. “Al snel kwamen we er achter dat we dagelijks drie extra helpers nodig hadden. Bovendien stonden er al snel zeven kinderen op onze wachtlijst.”

Lees het volledige verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio