Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“In België  heb ik geen concurrentie”

Githa Michiels. Foto: BELGA

“In België heb ik geen concurrentie”

Olympische Spelen mountainbike - Githa Michiels eerste Belgische mountainbikester op Spelen

Pas op zaterdag 20 augustus, de voorlaatste dag van de Spelen in Rio, zal Githa Michiels als eerste Belgische mountainbikester ooit op de Olympische Spelen haar troeven kunnen uitspelen in de cross-country. De 33-jarige renster uit Geel leeft heel geconcentreerd naar het topevenement toe.

“Het is de meest tot de verbeelding sprekende wedstrijd in mijn sportloopbaan tot nu toe”, bevestigt de renster van het Versluys Team. “Ik hoop in de toekomst misschien nog eens de kans te krijgen om aan de Spelen deel te nemen, maar dat is niet evident. Ik kan dus maar beter nu al alles op alles zetten om een goeie prestatie af te leveren.”

De selectie van de veelvoudig Belgisch kampioene was de vanzelfsprekendheid zelve. Niemand die in dit land een bedreiging vormt voor Michiels. “Vanzelfsprekend zou ik het niet noemen, want in onze sport moet je toch de nodige UCI-punten verzamelen.”

“Twee jaar geleden werd ik vijfde op het EK in Sankt Wendel en dat heeft voor mij de poort geopend. Ik kreeg een topsportstatuut bij BLOSO en kon prof worden bij het Versluysteam, zodat ik van een ideale omkadering kon genieten en kon beschikken over topmateriaal. Van dan af heb ik mooie resultaten kunnen neerzetten in grote wedstrijden. Zo eindigde ik in 2015 respectievelijk vijftiende en zeventiende in de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Albstadt en het Italiaanse Val di Sole en veertiende op het testevent in Rio. Dit jaar liet ik een vijftiende plaats noteren op het EK in het Zweedse Huskvarna en werd ik zeventiende in de wereldbekerwedsrijd in Albstadt. Zo kon ik heel wat punten sprokkelen voor de UCI-rangschikking. In België mag ik zeggen geen concurrentie te hebben, maar om ie olympische kwalificatienorm te behalen, heb ik evenzeer moeten knokken.”

Wauwgevoel

Michiels vindt het heel moeilijk om in te schatten wat in Rio mogelijk is. “Het is een wedstrijd die iedereen wil winnen of waar je toch heel graag op het podium wil staan. Onnodig te zeggen dat ik niet de enige zal zijn die alle zeilen zal bijzetten om in de allerbeste conditie aan de start te komen. Op papier is alles mogelijk. De vorm van de dag is cruciaal, maar je moet ook wat geluk hebben. En de laatste tijd heb ik vooral veel pech gehad. Ik kan enkel hopen dat dat nu niet het geval zal zijn.”

Buiten het louter sportieve, kijkt Michiels ook uit naar de Spelen als evenement op zich. “Dat olympisch dorp moet naar verluidt overdonderend en spectaculair zijn. Ik hoop een wauwgevoel te hebben als ik daar ben. Ik hoop ook dat het samenzijn met al die topatleten inspirerend werkt. Het wordt ongetwijfeld speciaal om deel te kunnen uitmaken van die atletenfamilie. Normaal ga ik de kans krijgen om de slotceremonie mee te maken. Maar dan hoop ik wel dat ik eerst een goeie prestatie geleverd heb, want anders zal ik toch veeleer met een wrang gevoel in dat stadion staan.”