© Olaf Kraak

Accijnzen op diesel woensdag weer omhoog

Door de toepassing van het zogenaamde cliquetsysteem stijgen de bijzondere accijnzen op diesel woensdag verder, met 10,5 euro per 1.000 liter. De dieselprijs daalt morgen wel, maar door de accijnsverhoging dus in mindere mate: met 0,021 euro per liter tot een maximumprijs van 1,163 euro per liter. Dat blijkt uit een persbericht van de federale overheidsdienst Economie.

Omgekeerd daalt de bijzonder accijns op benzine. Die brandstof kost vanaf woensdag maximaal 1,296 euro per liter benzine 95 en 1,361 euro per liter benzine 98.

De regering-Michel besliste vorig jaar om het cliquetsysteem versneld opnieuw in te voeren. Sinds 1 november 2015 worden daardoor op bepaalde momenten prijsdalingen deels afgeremd, waarbij het verschil naar de schatkist vloeit via hogere accijnzen.

Volgens de FOD Economie wordt de cliquet nu voor de vierde en laatste keer dit jaar toegepast. Het totale accijnstarief op diesel ligt na de cliquet van woensdag op 496,9 euro per 1.000 liter. Per getankte liter diesel vloeit dus 0,496 euro accijnzen naar de schatkist. Op het maximumtarief dat de pomphouders mogen aanrekenen (1,163 euro/liter) is dat ruim 42 procent. Daarnaast geldt ook nog een btw-tarief van 21 procent, wat maakt dat meer dan de helft van een tankbeurt naar de staat terugvloeit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER