Vlaming betaalt 286 euro meer voor zijn elektriciteit

Foto: archief

Vlaming betaalt 286 euro meer voor zijn elektriciteit

Print
De jaarfactuur voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin in Vlaanderen is het afgelopen jaar maar liefst 286 euro duurder geworden. Dat blijkt uit een onderzoek naar de prijzen van verschillende producten van het Prijzenobservatorium. Vlamingen betaalden op die manier gemiddeld 1.022 euro voor drie maanden energie. In Brussel en Wallonië is de prijsstijging minder sterk.

De totale inflatie in België is licht gestegen, en dat heeft ons land te danken aan de inflatieversnelling voor elektriciteit. De voorbije maanden werd de gratis elektriciteit immers afgeschaft. Bovendien werd voor Vlaanderen tegelijkertijd een stijging doorgevoerd van de bijdrage voor het energiefonds (beter bekend als de Turteltaks) en werd het btw-tarief opgetrokken van 6 naar 21%.

Dat maakt dat de totale elektriciteitsfactuur op een jaar tijd een smak duurder werd. “Op basis van schattingen van het Prijzenobservatorium blijkt dat de gemiddelde jaarfactuur voor een gemiddeld gezin uitkwam op gemiddeld 940 euro in het tweede kwartaal van 2016”, aldus het Prijzenobservatorium. Er zijn echter grote verschillen per regio. In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde factuur 1.022 euro in het tweede kwartaal, of een stijging met 286 euro in vergelijking met een jaar geleden. In Brussel en Wallonië ging het om facturen van 704 en 868 euro, een toename van 41 en 91 euro. In de twee regio’s geldt het verhoogde btw-tarief immers niet en is de Turteltaks evenmin van kracht.

“Het inflatieverschil met de voornaamste buurlanden was voornamelijk voor elektriciteit zeer groot”, zegt Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal bij het Prijzenobservatorium. “De inflatie voor dit product kwam gemiddeld uit op plus 0,7 procent in onze voornaamste buurlanden en op plus 40,6 procent in België.”

Brandstof en gas werd dan weer goedkoper. Als gevolg van de terugval van de olieprijs betalen we voor motorbrandstof en mazout gemiddeld 10,2% en 26% minder. De consumptieprijs van aardgas daalde dan weer met 14.5% tegenover vorig jaar.

Nu in het nieuws