25 asielzoekers van terrein gezet op Sfinks: “Geïsoleerd incident”

Foto: Koen Bauters

25 asielzoekers van terrein gezet op Sfinks: “Geïsoleerd incident”

Print
Boechout -

Op Sfinks Mixed in Boechout is zaterdag een groep van ongeveer 25 asielzoekers van het festivalterrein gezet. Dat heeft burgemeester Koen T’Sijen aan onze redactie bevestigd. Volgens getuigen zouden ze jonge meisjes hebben lastiggevallen.

Twee van hen moesten tot het einde van het festival in de politiecel blijven, omdat ze zich hadden verzet tegen de verwijdering. Eerder waren er al klachten over dezelfde groep in verband met handtastelijkheden tegenover jonge meisjes, daarom heeft de politie hen preventief de toegang tot het festival ontzegd. Die benadrukt evenwel dat zij nog geen klachten hebben ontvangen van slachtoffers, enkel getuigenverklaringen.

“We waren vooraf al op onze hoede, omdat korpsen van omliggende politiezones al gewag hadden gemaakt van soortgelijke incidenten op andere evenementen”, zegt Johan Wonnink van de politiezone Minos. “Toen getuigen meldden dat er meisjes lastiggevallen werden, hebben we ingegrepen en de groep asielzoekers voor de duur van de festivaldag verwijderd. We hebben dat gedaan om de veiligheid te garanderen en de festivalorganisatie te helpen - Sfinks is een echt gezinsfestival.”

De asielzoekers werden allemaal geïdentificeerd voor het geval er de komende dagen of weken alsnog slachtoffers zich zouden melden. Ze waren naar Sfinks afgezakt vanuit verschillende asielcentra uit de regio. Zondag zijn er voorlopig geen incidenten meer gemeld.

Geïsoleerd incident

De festivalorganisatie heeft het zondag in een reactie over een “geïsoleerd incident” en stelt dat het overgrote deel van de bezoekers niets gemerkt heeft van de heisa. “Enkele bezoekers hebben aan opzichters van het festival gemeld dat ze ‘ongewenste aanrakingen’ hadden gezien door een groep jonge mannen bij enkele jonge meisjes”, zegt Dirk Depover, voorzitter van de raad van bestuur van Sfinks. “Onze mensen hebben daarom meteen ingegrepen en de jonge mannen uit de tent in kwestie - The Urban Mad, een soort dansclub - gezet. Er is beslist om hen te vragen het festival te verlaten en het verder aan de politie over te laten. Blijkbaar zijn twee van de betrokkenen niet ingegaan op de vraag om vrijwillig weg te gaan en heeft de politie hen opgepakt.”

Depover benadrukt zondag dat het verwijderen van de asielzoekers een preventieve maatregel was en de festivalorganisatie geen zicht heeft op de precieze ernst van de feiten. “Ook wij hebben nog geen klacht ontvangen”, stelt hij. “Er zijn de voorbije dagen ook geen andere soortgelijke incidenten gemeld. Met dagelijks meer dan 30.000 bezoekers valt zo’n geïsoleerd incident natuurlijk moeilijk uit te sluiten, maar we grijpen in zo’n geval dus wel meteen in. Dit mag de pret niet bederven op een voor het overige prachtig festivalweekend.”

Sfinks zou ook pas na afloop ingelicht zijn over de eerdere meldingen van soortgelijke incidenten in omliggende politiezones.