© WAS

Aanpak van potentieel gevaarlijke geradicaliseerde individuen

De Wever wil “gewapend bestuur”

Burgemeester Bart De Wever wil in Antwerpen naar “een gewapend bestuur” toewerken. Dat zegt hij in een interview met uw krant. Hij pleit ook voor “een Patriot Act met een verruimde armslag voor de lokale besturen” om de strijd tegen het terrorisme te winnen.

ed, idw, dh

‘Gewapend bestuur’ houdt in dat een gemeentebestuur in samenwerking met het politiebeleid maatregelen kan nemen tegen zaken als georganiseerde misdaad, drugsoverlast, motorbendes en witwaspraktijken, ook als er geen manifeste strafbare feiten zijn. In Antwerpen werd vooral in de jaren 2003 tot 2005 onder de burgemeesters Detiège en Janssens een gewapend bestuur gevoerd tegen probleemwinkels, illegalen, prostitutie en drugsoverlast.

“Het gaat om een bestuurlijke, dus niet strafrechtelijke handhaving die je vaak ook als preventief kunt omschrijven”, zegt de Gentse professor en criminoloog Brice De Ruyver. Hij heeft in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een rapport opgesteld over hoe bestuurlijke handhaving in ons land op een coherente manier zou kunnen worden toegepast. “Nu zijn gemeenten daar vaak elk op zich mee bezig.”

Het rapport zal in september worden voorgesteld.

Bart De Wever neemt het gewapend bestuur als uitgangspunt voor een aanpak van potentieel gevaarlijke geradicaliseerde individuen. Met de term ‘patriot act’ verwijst hij dan weer naar de Amerikaanse wet die werd aangenomen na de aanslagen in New York, om het arsenaal aan wettelijke middelen in de bestrijding van terreur te vergroten. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het mogen afluisteren en systematisch volgen van verdachten.

Financiering moskeeën

Daarnaast maakt De Wever werk van een reeks andere voorstellen. Zo wil hij dat sympathie voor IS verboden wordt, dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven. Tot slot laat hij weten dat zijn partij niet in een volgende regering zal stappen als er geen verbod komt op onverdoofd slachten.

Vastgoed

Jobs in de regio