© belga

Beke pikt uitspraken van De Wever niet: “Ranzig”

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert boos na een aanval van zijn N-VA-collega Bart De Wever (N-VA). “Een ranzig discours dat je ook bij Trump ziet, maar dat nooit het mijne zal zijn.” De Wever had het “verontrustend” genoemd dat CD&V Youssef Kobo had binnengehaald, enkel en alleen “om moslimstemmen te sprokkelen”.

sdv

Naar aanleiding van een werkbezoek aan Jeruzalem, gaf Bart De Wever een interview aan Joods Actueel. Zo kreeg hij de vraag wat hij vond van de aanwerving van Youssef Kobo, die sinds vorig jaar op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets werkt. De interviewer omschreef Kobo als “de man die Israël vergelijkt met ISIS en in alle toonaarden het bestaansrecht van Israël ontkent”.

“Ik heb met grote ogen gekeken naar de rekrutering van Kobo”, antwoordt De Wever. “Laat me duidelijk zijn: dit is verontrustend. Hij noemde mij ‘de patroonheilige van alle racisten’. Zo zie je op de duur welke vrienden je hebt.”

© rbm

“Een aantal partijen wil bepaalde groepen charmeren. Ze zijn daarvoor bereid om in bepaalde redeneringen mee te stappen.” Begrijp: om moslimstemmen binnen te halen, gaat CD&V kritiekloos mee in aanvallen op Israël.

Dit gaat erover

CD&V-voorzitter Wouter Beke laat het hier niet bij. “De manier waarop Youssef Kobo nu wordt aangepakt, gaat erover“, reageert hij in een interview aan De Morgen. Hij noemt de verdachtmakingen van De Wever “ranzig”. “Dit is een discours dat je bij Trump ziet, maar nooit het mijne zal zijn. Ook als je verschilt van achtergrond, moet je respectvol met elkaar omgaan.”

Facebookbericht van jonge student

Youssef Kobo zelf reageert verbaasd bij De Standaard. ‘Het verbaast mij dat iemand met het gewicht van de Wever zijn gewicht in de schaal gooit om mij, een eenvoudige medewerker op een CD&V-kabinet, aan te vallen. Daar zit toch iets mis met de verhouding.’

‘Dit is gewoon met modder gooien’, vindt Kobo. ‘Ik ben altijd bereid om een debat ten gronde te voeren, maar dit heeft weinig zin.’

Dat Kobo de N-VA-voorzitter een aantal jaren geleden als ‘de patroonheilige van alle racisten’ heeft omschreven, noemt Kobo ‘maar Facebookberichten van een jonge activistische student’. ‘Ik zou mij nu wel iets genuanceerder uitlaten. Maar toch, de partijvoorzitter van de grootste politieke partij die reageert op de uitspraak van een jonge activistische student. Daar zit toch iets scheef.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER