© Katrijn Van Giel

Superschepen in Antwerpse haven nu dagelijkse kost

Eén jaar na de komst van de MSC Zoe, toen het grootste containerschip ter wereld, zijn dergelijke reuzen nu voor Antwerpen dagelijkse kost geworden. Deze maand werd het record nog scherper gesteld.

pvb

De 395,4 meter lange MSC Zoe was met zijn draagvermogen van 19.224 containers (TEU) een absoluut record voor Antwerpen en voor de haven een belangrijk visitekaartje. Dat was dan weer het gevolg van de Scheldeverdieping.

Eén jaar later blijkt hoezeer de MSC Zoe de deuren opende. Terwijl in de eerste jaarhelft van 2015 in totaal 119 containerschepen groter dan 13.000 TEU in Antwerpen binnenliepen, was dat aantal na het eerste semester dit jaar gestegen tot 212 of een toename met 78,2%, vooral door schepen van de MSC Zoe-klasse.

Overigens werd, aldus topman Marc Beerlandt van MSC Belgium, midden juli een nieuw record opgetekend met de 399 meter lange MSC Jade, goed voor 19.437 TEU. “Dat hebben we niet meer meegedeeld omdat de records nu aan de lopende band sneuvelen, maar dan wel telkens marginaal.”

“We hebben in het Deurganckdok elke week vier aanlopen”, bevestigt Jan Meynen, directeur operaties van MPET. Daarbij gaat het om twee lijndiensten die binnenlopen om te lossen en nog eens om te laden. “Vanaf september verdwijnen die double calls en worden het vier lijndiensten met vier wekelijkse aanlopen met zowel lossen als laden. Wat interessanter is.”

Vastgoed

Jobs in de regio