© Bert De Deken

© Bert De Deken

© IMA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

60 varkens komen om in veebedrijf

Bij een veebedrijf in Ravels zijn donderdagmorgen zestig varkens omgekomen. De dieren werden bevangen door gassen uit een mestput. Veertig varkens konden gered worden.

Ivo Meulemans

Het was de veeboer zelf die donderdag rond 7 uur merkte dat er iets mis was in zijn stallen aan de Wildertstraat in Ravels-Eel. In een grote stal, die was verdeeld in compartimenten, lagen verschillende dode dieren. De man begon meteen de gebouwen te ventileren en verwittigde de brandweer.

“Vermoedelijk door een handeling van de varkens zelf is mengvoeder in de mestputten terechtgekomen”, zegt Jos Dickens, bevelvoerder van de brandweer. “Daardoor zijn schadelijke gassen vrijgekomen. Van de honderd dieren die in de stal zaten, zijn er zestig omgekomen. Veertig dieren zijn naar een andere stal gebracht.”

Omdat in de stal aanvankelijk hoge concentraties gas werden gemeten, werd de veeboer preventief naar het ziekenhuis gevoerd met een ambulance. Rond 9 uur was hij opnieuw op zijn bedrijf. Zodra de concentraties voldoende zijn gezakt, worden gestart met het naar buiten halen van de varkens. De dode dieren worden vrijdag opehaald door Rendac.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio