© EDA

Antwerpse drugsbaron voert 520 kilo cocaïne in via haven

De Spaanse politie heeft de afgelopen maand twee mannen opgepakt die door justitie in Antwerpen werden gezocht. Een van hen is Ronny L., die betrokken zou zijn bij de invoer van 520 kilo cocaïne.

sare

Ronny L. was op de vlucht sinds oktober vorig jaar. Toen viel de federale gerechtelijke politie op tal van plaatsen in en rond de stad Antwerpen binnen. Tien verdachten werden opgepakt, bij een van hen werd 1 miljoen euro cash geld aangetroffen.

De bendeleden werden verdacht van de invoer van honderden ­kilo’s cocaïne via de Antwerpse haven. L. kon echter ontkomen aan de huiszoekingen en zocht zijn heil in Spanje. Daar kwam de politie hem op het spoor.

Geïnvesteerd in luxewoningen

Aan hun Spaanse collega’s van de Guardia Civil vroegen de speurders om L. op te pakken en om te onderzoeken wat de rol van de bende in Spanje was. Uit het onderzoek was namelijk al gebleken dat heel wat bendeleden de winst van hun illegale handel in luxewoningen in en rond Malaga investeerden. De Spaanse politie blokkeerde de rekeningen van Ronny L. en viel binnen op tientallen adressen. Uiteindelijk bleek dat de man alweer het hazenpad gekozen had. Hij verbleef onder een valse naam in Barcelona. Na maanden onderzoek kon hij daar opgepakt worden. L. werd uitgeleverd aan België en werd verhoord door de speurders van de federale gerechtelijke politie.

Nog op vraag van justitie in Antwerpen kon de Guardia Civil eerder al een Nederlandse man, ­Johannes L. (57), oppakken in de buurt van Alicante. Op zijn naam stonden twee Europese Aanhoudingsbevelen, hij werd onder meer gezocht omdat hij in september 2013 betrokken was bij de invoer van 160 kilogram cocaïne. L. werd overgeleverd en kreeg hier zeven jaar cel. In augustus wordt zijn zaak overgedaan voor het hof van beroep.

Nu in het nieuws